Korsnäs och Vörå centrum förlorar sina ambulanser. Det beslöt Vasa sjukvårdsdistrikt fullmäktige på sitt möte på måndag.
Korsnäs fullmäktigeordförande Ann-Sofie Backgren (SFP) höll ett känsloladdat brandtal för att bevara ambulansen, men hennes förslag om att bevara en ambulans på basnivå tjänstetid i Korsnäs och Vörå centrum under en övergångstid förlorade i omröstningen.
- Just nu känns det som att all luft har gått ur mig. Människorna i den här bygden har gjort allt, det har varit folkupprop via Facebook, skrivelser från olika grupperingar, folkmöte, men ändå finns inte förståelsen.
Vad gör ni nu?
- Jag kommer att sova på saken och formulera en avvikande åsikt till protokollet. Sen hör jag vad människorna tycker hemma. Det är ett jättestort beslut för en verksamhet som har börjat med talkokrafter och har ett femtioårigt perspektiv, säger Backgren.
Ambulans på vårdnivå i Malax
Grannkommunen Malax får en egen ambulans på vårdnivå, med omedelbar beredskap dygnet runt. Tidigare har uttryckningarna i Malax skötts av ambulanserna i Korsnäs och Smedsby, Korsholm.
I framtiden är det ambulansen i Malax som ska betjäna Korsnäsborna.
En ambulans i Korsnäs ses inte längre som ändamålsenligt eftersom både folkmängden och uppdragsmängden i Malax är cirka tre gånger större än i Korsnäs. Malax kommun föreslog i sitt utlåtande att Malax-Korsnäs skulle få två ambulanser, en på vårdnivå i Malax och en på basnivå i Korsnäs.
- Förslaget byggs på sexkantiga rutor med ett teoretiskt perspektiv. Vi försöker föra fram fältperspektivet och gräsrotsnivån där man tror att det inte kommer att fungera i glesbygden. Och det är väldigt svårt att återgå till något man en gång skrotat, säger Backgren.
Vörå förlorar en av sina ambulanser
Kjell Heir representerar Vörå kommun som förlorar en av sina två ambulanser, den som är stationerad i Vörå centrum.
- Det känns besvärligt. Det här har engagerat folk väldigt mycket i vår förnyade kommun och verksamheten har byggts upp på frivillig väg med långa traditioner. Men nog hade vi på känn att det kunde gå så här, säger Heir.
Nivån på ambulansen i Oravais höjs till vårdnivå och omedelbar beredskap dygnet runt.
Lagändring orsak till reform
Den förnyade lagen om den prehospitala sjukvården innebär för Österbottens del att 21 ambulanser skärs ner till 15, men att kompetensen hos personalen i de flesta ambulanserna höjs från basnivå till vårdnivå.
Sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Jan-Erik Granö poängterade att det här är "något de fått sig ålagda utan önskan att så skulle ske".
- Vi ska utvärdera systemet varje år och vidta åtgärder om det inte fungerar, säger han.