Bristen på skolpsykologer aktualiserades igen i samband med tragedin i Hyvinge. Gundel Niemi, som är skolpsykolog i Vasa övningsskola, har hand om mellan 800 och 850 elever. Hon säger att hon hinner med långt i från alla.
OAJ:s ordförande Olli Luukkainen: "Beslutsfattarna struntar i bristen på skolpsykologer"
Till hennes uppgifter hör samtal med elever från förskola till gymnasium, samt med deras föräldrar. Olika typer av tester - skolmognad och andra kognitiva tester - har också fått en större betydelse och tar allt mer arbetstid i anspråk.
Hinner hon med att göra allt? Nej, lyder svaret.
- Jag har lång kö till hösten eftersom mitt arbete tar slut nu då skolan stänger, säger Gundel.
Vissa remitteras vidare
De som har störst problem försöker hon remittera vidare eller uppmanar dem att själva söka hjälp.
- Det känns förstås frustrerande att man inte hinner göra allt det man skulle önska.
Elevvården var ett rätt så nytt fenomen då Niemi började arbeta på skola år 1990. Sen dess har det kommit till en mängd bestämmelser och anvisningar på det området, vilket har gjort att skolpsykologernas uppgifter blivit fler.
- Tröskeln har också sänkts för när eleverna tar kontakt, dessutom är det numera så enkelt att skicka ett SMS eller e-mail, eller ringa med mobilen, säger Niemi.
Hon har därför svårt att säga om ungdomarna i dag har fler problem, eller om de bara lättare tar kontakt. I vilket fall som helst har arbetsbördan ökat.
För att lyckas måste eleven må bra
Angående bristen på skolpsykologer vill Gundel Niemi inte ta desto mer ställning till resurstilldelning och beslutsfattarnas prioriteringar.
Hon säger ändå att det finns för få psykologer att tillgå på finlandssvenskt håll.
- Ska en elev lyckas i skolan så ska den nog må gott, såväl fysiskt som psykiskt, säger Gundel Niemi.