Flera av byggnaderna på Vasa Centralsjukhus område är i akut behov av sanering på grund av allvarliga fuktskador och dåliga ventilations- och elsystem. Sjukvårdsdirektör Göran Honga befarar att de brakar ihop vilken dag som helst och att patienter och personal måste evakueras till baracker.
Vad beror det här på? Jan-Erik Granö, ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikts styrelse säger att det gått rykten om att byggnaderna är i dåligt skick. Därför utfördes en utredning i frågan och den lades fram för ett par veckor sedan.
- Det var såpass våldsamma kostnader inbakade så att styrelsen fick ta djupa andetag, säger Granö.
Skadorna har enligt Granö att göra med byggnadernas ålder och byggnadssättet. Nu gäller det att göra det bästa av situationen.
Gösta Willman, ordförande för sjukvårdsdistriktets fullmäktige, säger att de uppskattade saneringskostnaderna på 100-150 miljoner euro visserligen är stora, men att utgifterna kommer att fördelas på tio år eller längre.
- Nu gäller det att prioritera: det som är akut ska förstås skötas först och som bäst pågår ett byggnadsprojekt för 36 miljoner.
Inför framtiden måste man också se hur sjukhuset eventuellt kunde omvandlas till ett åtgärdssjukhus.
- Ska vi ha kvar vårt centralsjukhus - och det ska vi givetvis - så blir det de närmaste åren större fastighetsinvesteringar än vi såg under 80- och 90-talet, säger Willman.
Enligt Granö lever man nu också i en brytningstid. Ny lagstiftning säger att sjukvården ska samordnas med kommunerna. Där gäller det att se till att man inte dubbelinvesterar.