Biståndsarbetaren Johanna Norrdahl är en av dem som ser till att förverkliga Kvinnobankens projekt på ort och ställe i Palestina. Hon beskriver sitt arbete som "det bästa och det värsta jobbet i världen".
Johanna Norrdahl är uppvuxen i Sverige och har rötter i Sideby. Förra veckan besökte hon Jonnsborg i Sideby för att berätta om sitt arbete inom Kyrkans Utlandshjälp och samarbetet med Kvinnobanken.
- Jag brukar säga att jag har det värsta och det bästa jobbet i världen. Det är otroligt jobbigt ibland. Det är mycket stress och många deadlines. I slutändan är man ju där för att hjälpa någon som behöver hjälp, så man får ju ofta träffa folk som har varit med om hemska saker och man får höra hemska historier. Man får vara på platser som inte är så jätteroliga. Men samtidigt är det just det som är så fantastiskt. Att man får vara där och se det: när 500 personer har skänkt fem euro var till Kvinnobanken har en kvinna plötsligt en inkomst och kan försörja sin familj och låta barnen gå i skola. Jag älskar mitt jobb, säger Johanna Norrdahl.
Jobbar för självhushållning
Kvinnobanken, som administreras av Kyrkans Utlandshjälp, jobbar på tre olika platser i Västbanken för självhushållning, inkomstgenerering och mat. De har bland annat hemträdgårdar, biodlingar och getfarm och hönsfarm.
- Det betyder dels att de får bättre mat men också att de har lite extra över för att sälja som genererar inkomst till familjen. På det sättet blir det en marknad i byn och familjerna får det bättre.
Kvinnobanken skänker pengar för utbildning av kvinnorna för att ta hand om inkomsterna och marknadsföring och hur man sköter de här yrkena. Yrkena väljs utgående från en marknadsanalys. Man väljer traditionella yrken.
-Vi vill inte implementera ett projekt där vi hittar på ett jobb som kvinnorna inte har hört talas om eller där ingen behöver den tjänsten. Vi försöker hålla det så lokalt, kulturellt och religiöst medvetet som möjligt. Även om biodling inte är ett traditionellt yrke där, är det väldigt bra för det kräver väldigt lite mark. Det är ofta det som saknas bland den palestinska befolkningen. Det genererar ganska mycket, de kan sälja honungen och dessutom få lite mer näring, säger Johanna Norrdahl.
Lån på åtta euro
Ordet bank i "Kvinnobanken" antyder att det är fråga om penningtransaktioner och lån. Ett lån på bara åtta euro kan räcka för att en kvinna ska kunna bygga upp en egen affärsverksamhet, till exempel biodling, eller hönsfarm. Just nu har Kvinnobanken projekt endast i Palestina. Och för att kunna jobba också på fältet och göra sig förstådd bland ortbefolkningen behöver man kunna arabiska.
- Det är ju arabiska som gäller. Inom arbetet pratar vi bara engelska, men när vi åker ut och träffar folk ute i byarna är det inte alltid engelskan går, så jag knagglar mig fram på arabiska som är mycket enklare än finska. Det är ett fantastiskt vackert språk. De säger till exemple inte bara "god morgon" utan "Låt solen vara med dig" och så svarar man på samma sätt, säger Johanna Norrdahl.
Kvinnobanken deltar som bäst i 14 projekt som Kyrkans utlandshjälp administrerar. Här på hemmaplan kan man stödja verksamheten bland annat genom att delta i den årliga kampanjen "Gå för ett kvinnoyrke" den 15 september på Vargberget i Närpes.