I lördags var det loppmarknad för hela slanten i Vasa för då kunde man besöka drygt 40 försäljare på årets Sundom loppisrace.
Loppisrace är en slags kvartersloppmarknad som ordnas på olika håll bland annat i Österbotten.
I Sundom är det Marthakretsen Sundom tranorna som ordnar evenemanget. Alla gårdar i Sundom fick delta och drygt 40 gjorde det.
En av gårdarna tillhör Juha och Annette Hartvik. Och deras barn, Ines och Hannes Hartvik, hade passat på att sälja saft och hembagade muffins samtidigt.
Ines och Hannes tycker att det här med loppmarknader är bra.
- Det finns gamla grejer som man kan använda på nytt och gamla leksaker som inte har gått sönder och som man kan leka med om och om flera gånger, säger Hannes Hartvik.
Han har redan fyndat på loppisracet och har tänkt fortsätta rundan när de inte har muffins kvar att sälja.
Sociala biten viktig
Att ordna ett loppisrace har många goda sidor.
- Det är nog kanske lite tidens anda. Man försöker leva hållbart, man försöker få sina personliga resurser att räcka till, man har märkt att saker med god kvalitet går att sälja vidare och sedan är det nog den här sociala aspekten, säger Juha Hartvik, en av de som står bakom loppisracet.
Han säger också att det är ett bra sätt att stärka byagemenskapen.
Och det verkar som att det är viktigt med den sociala aspekten också på andra loppmarknader, för till exempel i Vasa har man i flera omgångar försökt ha en affär som säljer begagnat, utan att lyckas.
- Om man skulle tänka på att vår gård är en firma som skulle vara verksam inne i stan så de är helt klart att kundunderlaget måste ju vara ganska stort. Ska du ha det som heldagsbusiness så ska du nog vara i en större stad än Vasa. Men jag tror nog lite det här att det ska vara sådana här punktinsatser och annat, att det är lite jippo kring det, lite wow-effekt, säger Hartvik.
Lättare göra riktiga fynd på loppmarknad än i vintage-affärer
Dessutom tror han att många är ute efter att göra ett riktigt fynd, det vill säga köpa något mycket värdefullt för en liten summa. Och Cecilia Nordman, en av Marthakretsen Sundomtranorna, håller med.
- Folk jagar ju fynd, och jag vet inte men kanske man tror att man lättare hittar fynd hos privatpersoner som säljer. De kanske inte alltid förstår att ta betalt för det de säljer, de vill bara bli av med det de har, medan butiker vet att de kan ta betalt.
Nordman hoppas ändå att trenden med loppmarknader också har att göra med en förändring i våra konsumtionsvanor.
- Jag tror kanske det beror på att folk börjar tänka och värdera på ett annat sätt. Det handlar inte alltid om att man ska köpa nytt och samla på sig en massa saker, utan det handlar mera om det här att rensa i rören och att köpa billigt på loppis i stället för att alltid köpa dyra nya grejer. Det är från båda hållen, både tanken med att vela sälja bort och tanken med att när man köper så köper man gärna begagnat.
Vad säger kunderna då?
- Det finns så mycket leksaker och man kan få dem så billigt. Det känns lite dumt att köpa allting nytt för de kan vara i jättebra skick och nästan oanvända. Och så kanske det inte tycker om dem och då känns det inte lika harmligt om man har köpt dem på loppis, säger Linda Råholm.
Till sig själv brukar hon köpa inredningssaker eller möbler och hennes man Thomas Råholm kunde tänka sig att köpa verktyg.
- Om man hittar några fina verktyg som ser oanvända ut så varför inte köpa bort dem, säger Thomas Råholm.