Röda Korsets blodtjänst har under sommaren stängt sina kontor i Vasa och Karleby. Man har ersatt kontoren med en mobil tjänst som ska besöka olika orter i Österbotten med jämna mellanrum. Enligt Willy Toiviainen, kommunikationsdirektör på Röda Korsets blodtjänst, behövs inte de fasta punkterna längre.
- Sjukhusens behov av blod har minskat med cirka 10 procent på ett par år. Därför måste vi omorganisera.
Från igår onsdag fram till i morgon fredag håller blodtjänsten på Handelsesplanaden i Vasa öppet. Nästa onsdag har man också öppet.
I Vasa en gång per månad
Toiviainen är medveten om att antalet blodgivare kommer att minska när tjänsten inte är öppen hela tiden. Det är tänkt att man framöver ska besöka Vasa åtminstone en gång per månad och att man då ska samla mellan 80 och 100 givare per tillfälle.
- Det är tillräckligt. Man ska komma ihåg att blodtjänsten samlar så mycket blod som sjukhusen och patienterna behöver. Det är inte klokt att samla för mycket.
Det är också en kostnadsfråga. Sjukhusen betalar Röda Korset för insamlingsverksamheten.
- Om våra och hela systemets kostnader är stora betyder det att priset på blod skulle vara högt och det vill vi ju inte.
Tiden får utvisa om beslutet var det rätta
Sjuksköterskan Tanja Aronsen jobbar på Röda Korsets blodtjänst i Seinäjoki. Det är från Seinäjoki man åker ut i Österbotten för att samla in blod. Just nu är hon alltså i Vasa tillsammans med fyra andra sköterskor.
- Det är klart att det är trist att tjänsten har lagts ner i Vasa men man var tvungen att göra förändringar.
Hon är inte lika övertygad som Toiviainen att det är tillräckligt med den mobila tjänsten.
- Det får tiden utvisa.
En av blodgivarna som tagit sig till Handelsesplanaden är Tomas Fant från Sundom. Det här är 18:e gången han donerar blod.
- Det var lättare förr. Nu måste man försöka passa in besöket.
Röda Korset söker nya utrymmen som den ambulerande blodtjänsten kan använda när den besöker Vasa. Det är inte ekonomiskt hållbart att fortsätta betala hyra för de nuvarande utrymmena.