De flesta har varit med om att arga tärnor dyker ner mot dem. Men vad får man göra åt saken som privatperson? De flesta fågelarterna i Finland är fredade och vill man vidta åtgärder måste man ha NTM-centralens lov.
Leena Rinkineva-Kantola på NTM-centralen i Södra Österbotten säger att det rör sig om få fall per sommar där någon ansöker om lov att ta livet av aggressiva tärnor eller måsar.
- Jag vet inte om folk tar saken i egna händer eller om de lärt sig att leva med fåglarna, säger Rinkineva-Kantola.
Hon har upplevt hur måsar och tärnor dykt ner mot henne men har inte hört om fall där någon faktiskt skulle ha blivit hackad i huvudet av fåglarna. Åtminstone inte på hennes område.
De flesta ansökningar som gäller måsar och tärnor kommer från flygplatser och affärer.
Kajorna jobbiga
De största problemen orsakar kajorna. De förstör bland annat skörden och kan plocka i sig potatis.
Att flytta på eller döda fåglar är dock den sista utvägen. När man ansöker om undantagslov måste man kunna hänvisa till fågeldirektivet. Till exempel genom att påvisa att fåglarna är en fara för flygsäkerheten, eller som med kajorna att de förstör skörden.
Stängsel kan hjälpa mot kanadagäss
Kanadagåsen är också en ovälkommen gäst på sommarstugan. Den jagas dock och varje år skjuts ett hundratal gäss på kust-österbottens område.
- Man kan sätta upp ett lågt stängsel vid strandkanten som förhindrar gässen från att ta sig upp på tomten, säger Stefan Pellas, jaktchef på kust-österbottens område inom Finlands viltcentral.
Äggen eller boet får man inte röra.
Samma gäller kråkorna. Och dem får man inte heller skjuta. Men man kan försöka förhindra kråkbesök på gården genom att täcka över sin kompost och inte heller på något annat sätt erbjuda dem föda.