I serien "Det var en gång" besökte vi den här gången den gamla sockerfabriken på Vasklot i Vasa.
Vasa Socker Ab startade sin verksamhet 1899. Det var efter att importtullen kom och gjorde inhemsk sockertillverkning lönsam. Eftersom fabriken behövde goda kommunikationer och vatten för sin produktion placerades fabriken på Vasklot.
Stora delar står tomma
Nu är cirka 40 procent av fastigheten uthyrd till bland annat vuxeninstitutet JAKK, olika småföretag och idrottsföreningar. En del utrymmen står tomma och förfaller långsamt, som till exempel det gamla sockerkokeriet.
- Kokeriet har sett likadant ut sedan man tog bort alla maskiner i mitten av 80-talet. Vi försöker hålla det i något så när skick och undvika att det inte ska förfalla allt för mycket, säger Dick Jungerstam, fastighetschef på Brändö företagscentrum som är disponent för fabriksfastigheten.
Tillsammans med Raili Rehn, som arbetat i fabriken, tog vi hissen upp till det gamla sockerkokeriet på femte våningen. Det är en stor och öde fabrikslokal i flera våningar som möter oss.
- Oj, oj så här ser ut, säger Rehn.
- Jag jobbade i laboratoriet några våningar ner, men var ofta här uppe i kokeriet, säger hon och tittar runt sig.
Sorglig syn
Nu syns endast svaga bruna ringar på golvet från de stora grytorna som användes för att framställa olika sorters socker. En del fönster har söndrats och glassplittret ligger på golvet. På en del håll har det runnit brun melass längs väggarna och på andra ställen har den blåa väggfärgen flagnat ordentligt.
- Det är sorgligt att det ser ut så här nu. Sockerfabriken var nog en bra arbetsplats. Jag hade allt jag behövde under de 20 åren jag jobbade här, säger Rehn och tittar ut genom de smutsiga fönstren.
Det finns inga konkreta planer på att utveckla och ta i bruk de utrymmen som där det gamla sockerkokeriet funnits.
- Det har talats om att göra om det till ett kontorslandskap eller studior, men inget har blivit verklighet. I något skede har en metallfirma använt det för att svetsning och ibland använder en fotograf det när han fotar olika saker. Men annars står det tomt, säger Jungerstam.
Ombyggnad kostsam
Han säger att det är ett besvärligt utrymme att bygga om.
- En fabriksfastighet har oftast få vatten- och avloppspunkter och otillräcklig ventilation. De här utrymmena består av många våningar och det finns ingen tillräckligt stor hiss. Det blir kostsamt att bygga om det, säger Jungerstam.
- Det som också gör det knepigare är att en del av fastigheten är skyddad och att området inte är planerat. Fabriksområdet är en vit fläck i stadsplanen.