Under veckoslutet ska de 20 sljödarna från Hälsingland i Sverige besöka intressanta platser i Österbotten.
- De ska få besöka guldsmeden Juha Koskela, Loftet, Österbottens museum, Karin Rosendahls textilsamling, Kimo bruk och Björkö fornminnesförening, säger Gunilla Sand, verksamhetsledare på Stundars.
I den svenska gruppen finns flera tekniker och material representerade, tvåändsstickning, brickbandsvävning, broderi, knopar, täljning, knyppling, luffarslöjd, trä- och näverslöjdare, smeder, krukmakare och dräktsömnad.
På söndag hålls hantverkardag på Stundars och då medverkar de svenska hantverkarna.
Enligt Sand har Hälsingland mycket gemensamt med Österbotten. Där finns ett stort intresse för att upprätthålla och utveckla det traditionella hantverket. Hälsingegårdarna fick status som världsarv sommaren 2012 och är därmed Sveriges nyaste världsarv.
- En viktig del av besöket går ut att att bekanta sig med Stundars egna hantverkare inom Hantverkaregillet Björken r.f. som i augusti gör en motsvarande resa till Hälsingland för att delta i olika slöjdevenemang där, säger Sand.
Aktion Österbotten och Svenska kulturfonden finansierar slöjdarnas studieresor.
- På Stundars har tidigare i vår ordnats kurser inom grannlåtssömnad, täljning och timring med kursledare från Hälsingland och hantverkare från Studners ska hålla kurser i Hälsingland, säger Sand.