På bara fyra år har granbarkborren haft en explosionsartad ökning i södra och mellersta Finland. Och Martin Sjölind på Finlands skogscentral förutspår att vi inom tre år har samma problem i Österbotten.
Men skogsägarna har ännu möjligheten att påverka utgången i Österbotten.
- Hur de här massförekomsterna sprids, så det beror på hur vi sköter skogshygienen i framtiden. Och det är klart att det är något som vi måste följa med hela tiden, berättar Greger Erikslund, ledande föredragande på Kustens skogscentral.
Stor population angriper också levande träd
Som namnet granbarkborre antyder är det ett skadedjur som borrar sig genom granbarken och dödar trädet. När det är varmt väder föds flera generationer per år och då kan de börja angripa levande träd. Vanligtvis angriper skadedjuret träd som redan fallit. Därför är risken för granbarkborrar speciellt stor efter stormar.
- I Österbotten har vi ju också haft stormskador tidigare år med mycket vindfäll och då har det varit stora risker att det kommer massförekomst efteråt. Och vi har hittills klarat oss rätt så bra, men nu är läget ett annat - vi har haft varma somrar som har gjort att den här grundpopulationen av insekter har ökat så att nu är det ännu viktigare än tidigare att se efter skogshygienen.
Söker sig till färsk bark
Om man har över 20 stormfällda träd ska de alltså genast tas bort och färskt obarkat virke får inte stå kvar vid vägkanten hur länge som helst.
- Inom juli månad ska de senast bort. Och det är inte bara skogsägarna, det är också aktörerna inom virkeshanteringen som är med i det här förebyggande arbetet.
Risken för granbarkborrar har ökat i granskogarna i södra och mellersta Finland som redan under ett par års tid har drabbats av skadedjuret. Också äldre skogar har försämrad motståndskraft.
Skogsägaren kan bli ersättningsskyldig
Finlands skogscentral uppmanar skogsägarna i södra och mellersta Finland att granska sina granskogar, för om skadorna sprider sig i omgivningen kan ägaren bli ersättningsskyldig.
Mer information hittar du på Skogsforskningsinstitutets webbsida http://www.metla.fi/tiedotteet/2013/2013-06-13-kirjanpainajahyonteiset-se.htm.