Det finns en hel del vit fosfor på bottnen av Infjärden i Vasa. Vid en eventuell sanering blir det här ämnet mycket problematiskt eftersom det är så lättantändligt om det kommer i kontakt med luft. Tom Lillhonga som doktorerar i Kemi berättar att fosfor egentligen aldrig förekommer i ren form i naturen.
- Fosforn reagerar gärna med andra grundämnen och den har också en hel mängd goda egenskaper. Det finns bland annat fosfor i både benstommen och tänderna, säger Lillhonga.
På konstgjord väg kan man också tillverka ren fosfor i två varianter, röd och vit fosfor med helt olika egenskaper. Den röda fosforn är helt ofarlig och används bland annat i plånet i tändsticksaskar. Den vita fosforn är däremot mycket giftig.
- Den reagerar väldigt lätt om den kommer i kontakt med luft börjar den brinna. Så länge den hålls under vatten är den stabil, säger Lillhonga.
Fosforn i sig är en mjuk ostaktig massa. Om man skär ett snitt i den blir ytan gulaktig. Att sanera ett område som kontaminerats med vit fosfor är ett rätt dyrt projekt som kräver specialkunskap.
- När den antänds väldigt lätt och det kanske räcker med friktionen från en grävskopa så får man en brand. Expertis på området finns ändå men problemet är att hitta den som betalar för det, säger Lillhonga.
Infjärden var ännu på 1930-talet en oas för befolkningen i trakten. Det var en samlingsplats dit man gjorde utflykter och simmade. I början av 1900-talet var sjön också en stark kandidat till råvattenkälla för Vasa stad. Flödet var ändå inte tillräckligt så staden valde Molnträsket i stället. Tom Lillhonga bor också själv i närheten av Infjärden och ser fortfarande stor potential i Infjärden.
- Det är ju ingen akut fara för befolkningen. Den vita fosforn är i tryggt förvar på bottnen men det är klart det är otrevligt att det finns sådana här gifter i närmiljön, säger Lillhonga.
Den vita fosfor som finns i bottnen av Infjärden härrör från försvarsmaktens rökbombs tillverkning på 1940-talet. En sanering av Infjärden har aktualiserats i och med att Kemiras fabrik intill sjön slutar sin verksamhet i Vasa. Förutom vit fosfor finns det också en hel del tungmetaller i bottensedimentet.