Det är pälsfarmerna i Nykarleby och storindustrin i Karleby som mest påverkar luftkvaliteten i norra svenska Österbotten. Forskare har undersökt växter i regionen och kommit fram till att luftkvaliteten blir bättre, men på en del ställen är föroreningarna tydliga.
- Skogen, bären eller svamparna dör inte av det här, men det visar att lavarna som är känsliga för kväveutsläpp påverkas, säger Elinor Slotte som är tf miljövårdschef i Jakobstad.
Forskare har studerat tallbar, mossa och lavar på 238 ställen i Karleby- och Jakobstadsregionen. De som orsakar de största utsläppsmängderna är storindustrin.
- Men de har så höga skorstenar att deras utsläpp sprids på ett större område och späds ut, säger Slotte.
;Elinor Slotte tycker det är viktigt att undersöka hur föroreningar sprids och påverkar naturen.]
Pälsfarmernas utsläpp märks tydligt men på rätt små områden. Dersa inverkan märks främst på luftkvaliteten i Nykarleby där det finns flera stora farmer.
Mest föroreningar vid kusten
Det mest förorenade området sträcker sig från Nykarleby längs med kusten till industrin i Jakobstad och Karleby. Samtidigt finns det områden som så gott som helt fria från luftföroreningar. Det handlar om glestbefolkade områden.
- De områdena finns främst i delar av Pedersöre och Kronoby så i Ullava i Karleby.
Yxpila i Karleby är ett av de områden där man hittar mest metaller och andra föroreningar. Men åker man bara några kilometer söderut, till skärgården i Öja och Larsmo så är föroreningarna mycket små.
Få förbättringar de senaste åren
Den långsiktiga trenden är att luften blir bättre. I synnerhet om man jämför med situationen på 1990-talet har utsläppen minskat. På 2000-talet har inte så mycket hänt, och resultaten är aningen kontroversiella. Medan det finns allt mindre svavel i barren och zink i mossan så ökar skadorna på till exempel blåslav.
Undersökningen av luftkvaliteten har gjorts som ett samarbete mellan kommunerna i regionen och Jyväskylä universitet. Motsvarande mätningar gjordes också 2006 och målet är att göra en ny kartläggning vart femte år.