Fredagsklubben diskuterar varför äldre sover dåligt och hur folk egentligen mår på jobbet. Pensionerade radiojournalisten Agneta Glad och forskaren Lorentz Uthardt deltar i diskussionen.
En stor majoritet av 60-80-åringarna sover dåligt. Nio av tio uppger att de åtminstone då och då har svårt att sova. Det är ändå något som man sällan diskuterar.
- Man kan tala om väder eller trädgård men jag minns inte att jag skulle ha talat om sömnbrist med mina vänner, säger Agneta Glad.
- Man kanske inte vill tala om en oro man burit på. Säger du att du sover dåligt kanske du måste berätta hela tragiska historien om något som oroar dig, säger Lorentz Uthardt.
Men sömnlöshet kan också bero på medicin eller varför inte månen, tror Uthardt.
- Man kan bli mångalen eller vad de kallar det.
Bortskämda ungdomar?
I Finland satsas stora summor pengar på att hjälpa arbetstagare att orka jobba. Många unga tvingas gå i förtidspension redan innan de fyllt 35.
Dagens unga har vant sig vid att få allt serverat
- I bland känns det som att dagens unga är lite bortklemade. Dagens unga har vant sig vid att få allt serverat, säger Glad.
Men samtidigt är de under hård press och utsätts för stora besvikelser om de inte lyckas nå mål för studier och jobb.
- Pressen är mycket värre i dag, det är mycket jobbigare än det var för oss, säger Glad.
- Så finns det för många som inte går till arbetshälsovården, egenföretagare och jordbrukare till exempel. Varken för fysiska eller psykiska problem, säger Uthardt.