Tanken att sätta social och hälsovårdsreformen på is tills det blir klarhet i kommunreformen får understöd. Både stadsdirektör Gösta Willman i Nykarleby och Christina Nygård som är andra viceordförande i Malax kommunfullmäktige tycker det här kunde vara ett bra förslag.
- Reformen verkar så råddig med många olösta knutar så det kunde vara ett bra förslag säger Christina Nygård.
Man har redan allmänt börjat tala om "sote sotku", det vill säga ungefär som "reform stöket" tyder på att hela reformen är i en återvändsgränd tycker Gösta Willman.
- Man löser inte några av de problem man skisserat upp med reformen, tvärtom kanske man skapar nya, säger Willman.
Ett problem är att man försöker driva en kommunreform via hälsovårdsreformen. Kommunerna har också redan blivit ålagda att utreda vilka kommuner som kunde samarbeta eller sammanslås men motståndet är kompakt i synnerhet i landsbygdskommunerna.
Allt fler börjar också tycka att man borde börja med att lösa metropolområdets struktur innan man börjar driva igenom hälsovårdsreformer. Efter det borde man gå inför landskapsvisa lösningar som oppositionen föreslagit tycker Willman.
- Jag tror att man inom regeringen börjar inse att hälsovårdsreformen är en så oerhört stor sak att det inte skulle ha skadat med en parlamentarisk kommitté, säger Willman.
- Den föregående reformen är just och just genomförd och börjat ta fart och den gav en bättre service på vissa områden. Nu borde man låta den existera en tid först säger Christina Nygård.
Göran Honga, sjukvårdsdirektör i Vasa och medlem i den statliga arbetsgrupp som förbereder den nya social- och hälsovårdslagen föreslår time out i vårdreformen och tycker att man borde stöka undan kommunreformen först.
Han säger att redan arbetsgruppens storlek är ett bekymmer i sig. Med sekretariat består arbetsgruppen av 54 personer räknar Honga. Han är en av experterna i gruppen.
- Efter alla politiska hopp fram och tillbaka har man för länge sen tappat bort problemen reformen skulle lösa, säger Honga.