Dragkampen om nästa års fiskekvoter för Östersjölaxen börjar snart. Internationella havsforskningsrådet (ICES) väntas komma ut med sina rekommendationer i dessa dagar. Yrkesfiskarna längs den österbottniska kusten hoppas på högre kvoter än tidigare.
- Fjolåret är ett bra exempel. Då steg det upp rekordmycket lax i älvarna, säger yrkesfiskaren Tomas Lindström i Larsmo.
2012 var ett ganska bra år för laxen i Bottniska viken. Uppstigningen av lax till Torne älv var särskilt lyckad.
Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets ekolod registrerade drygt 60 000 laxar. Att jämföra med 21 000 året innan.
Det är viktigt, eftersom just Torne älv är den i särklass största laxälven i Bottniska viken och hela Östersjön.
Lappland vill inte höja kvoterna
Frågan är om den goda trenden håller i sig. I så fall är det möjligt att ICES kan rekommendera högre laxkvoter för yrkesfiskarna. Samtidigt kräver fritidsfiskarna och kommunerna i Lappland att kvoterna inte ska höjas.
- Vår uppskattning är mer optimistisk än i fjol, säger Tapani Pakarinen, forskare på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet och ordförande för laxgruppen inom ICES.
Det råder stor misstro mellan yrkesfiskarna och forskarna.
- Det finns fisk i havet, slår Tomas Lindström fast. Därför finns det ingen orsak att införa strängare kvoter.
Tjuvfisket tas i beaktande
Pakarinen försvarar forskarnas försiktiga rekommendationer med att de måste tänka på den biologiska helheten. Till saken hör att de olika laxstammarna är olika starka. Så även om läget just nu är bra i Torne älv är laxbeståndet i närliggande Simo älv betydligt sämre.
En orsak till att ICES kommer med ganska försiktiga rekommendationer är att man tar i beaktande tjuvfisket. Det är särskilt det påstådda polska tjuvfisket som har varit på tapeten och som har bidragit till de laxkvoter som våra yrkesfiskare kritiserar.
En annan sak är att politikerna inom EU:s ministerråd som fattar besluten brukar gå med på betydligt högre laxkvoter än de rekommenderade.
Efter det att ICES kommer med sina rekommendationer inleds alltså den politiska dragkampen. Det slutliga beslutet om laxkvoterna fattas på hösten.
Redaktör: Kjell Lindroos