Det nya hus som ska ersätta Bankgården i Jakobstads centrum måste följa de övriga husens taklinje längs Rådhusgatan mot torget. Det anser planläggningsavdelningen i Jakobstad. Dessutom vill man ha bostäder ovanpå affärskomplexet mot gågatan.
Byggherren och arkitekt Roger Wingren förespråkar i princip en motsatt lösning, en lägre takhöjd mot gågatan och bostäder mot Rådhusgatan ovanpå affärskomplexet.
Planläggningen har kommit med sitt förslag till detaljplan för det känsliga området som avgränsas av gågatan och Köpmansgatan. Planen omfattar det så kallade Irjalas kvarteret och övre och nedre torget inklusive Rådhuset.
Planläggningens lösning för bostäderna var också aktuell i mitten på 1960-talet när det nuvarande torghuset byggdes. Men bostäderna byggdes aldrig eftersom en provteckning visade att det inte fanns ett tillräckligt stort köpintresse.
Parterna ska diskutera den känsliga frågan
Staden har kallat till ett möte där staden, NTM-centralen, museiverket och byggherren är representerade. Parterna ska diskutera den känsliga frågan på onsdagen.
Den nuvarande Bankgården ska rivas och ersättas av ett nytt bostads- och affärskomplex. Konflikten mellan planläggningsavdelningen och byggherren gäller tyngdpunkten i komplexet och fasadmaterial.
Specialbestämmelser i planeförslaget
Enligt stadens planförslag får affärsutrymmena utgöra högst 70 procent av våningsytan. En enskild affärsaktör får högst ta hand om hälften av den tillgängliga affärsytan, resten fördelas på övriga aktörer.
Bostadsytan begränsas till högst 50 procent av ytan och bostäder får inte placeras i de två lägsta våningarna. Burspråk och liknande får byggas på våningsplan 3-5.
Kontorsutrymmen begränsas till högst 20 procent av de tillgängliga utrymmena. Under huset får byggas serviceutrymmen eller en underjordisk parkering. Fastigheten måste få en bilplats för varje 70 kvadratmeter våningsyta.
Anpassning till stadsbilden
Torgmiljön i Jakobstad klassas som ett bebyggt område av riksintresse och därför väger också museiverkets ord tungt i sammanhanget. I planeförslaget som ska diskuteras heter det att nybyggnationen måste anpassas till kringliggande värdefulla byggnader vad höjd, fasadmaterial och färg beträffar.
Vid sidan av de brutna färgnyanser som passar i miljön får vit färg användas som effekt bara till fem procent av fasadytan. Det huvudsakliga fasadmaterialet bör bestå av rappade ytor och glas. Den södra delen av affärsfastighetens fasad som vetter mot torget får högst till 40 procent bestå av glas. Neonreklamer tillåts inte på fasaden.
Parkeringslösningar i kvarteret
En underjordisk parkering planeras under torget och in- och utfarten till den parkeringen är tänkt att ske via en skild byggnad som ska byggas på nedre torget. På torgets östra sida kan två utfarter byggas i metall och glas och de får vardera högst ha en yta på tjugo kvadratmeter.
Hälften av bilplatserna borde enligt planen reserveras för allmänt bruk resten kunde komma i användning av de fastigheter som befinner sig högst 300 meter från parkeringen under torget.
Innan arbetet med ett parkeringshus under torget kan påbörjas måste arkeologiska utgrävningar ske eftersom området är av riksintresse. De första provborrningarna kommer troligen att inledas i sommar någon gång efter Jakobs Dagar.
Förslaget till detaljplan är gjort av stadsplanearkitekt Pekka Elomaa och signerat den 27.5.