Ambulansen hann inte fram i tid när 91-åriga Valter Häggqvist i Sideby i Kristinestad fick en sjukdomsattack. En och en halv timme tog det innan ambulansen var på plats. Häggqvist avled när halva väntetiden hade gått.
- Det var väldigt, väldigt tungt att se och vara närvarande när en människa kämpar för livet. Man kan säga att han drunknade i sina egna vätskor. Jag har jobbat 40 år inom vården och kunde ingenting göra. Det var en svår stund, berättar dottern Liselott Vanhatalo.
Lindrigare död
Hon funderar på hur det skulle ha gått om ambulansen hade kommit i tid.
- Pappa hade fått första hjälp på ett helt annat sätt och kanske en lindrigare död om ambulansen hade kommit tidigare. Det är inte säkert att hans liv stod att räddas, men det hade säkert varit mindre smärtsamt, säger Vanhatalo.
Räddningstjänsten i Lappfjärd var först på plats, efter cirka 45-50 minuter. Men då hade Valter Häggqvist redan avlidit.
- När de steg upp på trappan tog han sista andetaget.
Räddningspersonalen försökte återuppliva Häggqvist, men utan resultat.
- De jobbade hela tiden med honom ända tills ambulansen från Vasa kom, säger Vanhatalo.
Folk i periferin får inte lida
Hon hoppas att amulansberedskapen i Österbotten omorganiseras så att inte de som bor i periferin inte behöver drabbas onödigt hårt.
- Jag hoppas att de ser över det här och att de försöker tänka på människorna som bor längre bort. Det är inte lätt med de här långa avstånden, men jag önskar i alla fall att man skulle få hjälp lite tidigare.
- Min pappa var gammal och hade åldern inne, men han dog en onödigt smärtsam död. Det är inte rimligt att vänta på en ambulans i över en timme. Dessutom ska patienten transporteras till Vasa så det är dubbla tiden innan man får vård på sjukhus, säger Vanhatalo.
Avståndet mellan Vasa och Sideby är cirka 140 kilometer.
Färre ambulanser efter reformen
På tisdagen sade Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz till Yle Österbotten att reformen inte har varit lyckad. Sjukvårdsdistriktet ska utvärdera reformens inverkan på vårdkvaliteten i höst.
En lagändring gjorde att sjukvårdsdistriktet ålades att sköta all akutvård i Österbotten från årsskiftet.
Det innebar att 21 ambulanser skars ner till 15, men att kompetensen hos personalen i de flesta ambulanser höjdes från basnivå till vårdnivå.
Tidigare fanns det nio ambulanser som hade 30 sekunders beredskap, efter årsskiftet finns det 12 stycken ambulanser som kan rycka ut direkt.
Läs också:
Ambulansreformen ledde till långa väntetider
Berättigat att ha ambulans i Oravais