Företag, skolor och utvecklingsbolag i Vasaregionen är alla överens om att det borde göras mer för att väcka ungdomarnas intresse för energiklustret.
- Det är en växande bransch med goda framtidsutsikter. Men utmaningen är att få kunnig personal, säger Robert Olander på utvecklingsbolaget Merinova.
På torsdagen sade Wärtsilä Finlands vd Stefan Damlin till Yle Österbotten att energiteknik borde synas också i utbildningsalternativen.
- I ett tidigt skede, redan på högstadiet borde vi satsa mer på energikunnande och ämnen som matematik, kemi och fysik, säger Damlin.
På Borgaregatans högstadieskola har man satsat extra på naturvetenskaper. Där finns ett tillvalsämne som heter teknologi och företagsamhet.
Energiföretagen borde väcka skolelevernas intresse
Men det räcker inte bara med det om Vasaregionens energikluster ska få kunnig personal också i framtiden.
- Företagen borde presentera sig för eleverna och konkret visa vad de gör. Till exempel genom att vi skulle åka ut till dem och se vad de gör, eller att de kommer hit och berättar om det. Eleverna är väldigt nyfikna och vill veta vad de ska använda sin kunskap till i vardagen, säger fysikläraren Jenny Rönnqvist-Norrby.
Dessutom vet eleverna ganska lite om de olika energiföretagen, till exempel vindkraftsbranschen är obekant.
- Det är bra att intresset nu också finns på högstadienivå och det här är ett bra initiativ. Men vi är ett litet bolag och har tyvärr inte resurser att åka ut till högstadier och gymnasier, säger Patrik Holm, teknologidirektör på vindkraftsbolaget Mervento.
Intresse för energi redan på dagis
Holm säger att Mervento föreläser redan i yrkeshögskolorna och universiteten i Vasa. De lägre utbildningsnivåerna kunde utvecklingsbolag som Merinova ta hand om.
- Det som konkret kunde göras är att man startar ett utvecklingsprogram. Men det kräver förstås att man hittar den rätta instansen som startar upp det och de rätta personerna som drar det. Det skulle till en början vara ett projekt som sedan kunde bli beständigt, säger Robert Olander.
Han tycker att man kunde börja väcka intresse för energibranschen redan på dagisnivå.
- Där skulle man bra kunna lyfta fram eftermiddagsaktivitet med naturvetenskaper. Man kunde fokusera på sådant som intresserar, till exempel att undersöka olika fenomen. Vad beror det på att olika saker sker, hur bildas energi och så vidare.