På lördag deltar minst 117 personer i en protest i Vasa mot företaget Monsanto som producerar genmodifierade frön.
March against Monsanto ordnas i hundratals städer i närmare femtio länder. Förutom i Vasa ordnas protester i Helsingfors, Åbo och Uleåborg.
- Monsanto är en av de största företagen som producerar genmodifierade frön och har ett starkt grepp om matproduktionen. De har också ganska tvivelaktiga metoder så därför står just de i fokus här, berättar Magdalena Lindroos, initiativtagare till protesten i Vasa.
Enligt Lindroos har Monstanto marknadsfört sig som ett grönt företag som ska rädda världen från hungersnöd.
- Det stämmer alltå inte för vi producerar redan tillräckligt med mat. Problemet är inte bristen på mat utan distributionen av mat.
De marknadsför sig också med att deras frön ger större skördar och att man behöver mindre bekämpningsmedel. Samtidigt tillverkar de bekämpningsmedel som just deras genmodifierade frön tål.
Fem producenter regerar frömarknaden
Monsanto och de fyra andra största förproducenterna står för över hälften av världens frömarknad. Nu får de möjligheten att ta över en ännu större del av produktionen då EU-kommissionen behandlar ett förslag om ändring av direktiven om fröhandel.
Ändringen skulle innebära certifiering av varje försort, vilket skulle vara ödesdigert för de mindre fröhandlarna.
- Det betyder att biodiversiteten kommer att lida. Småföretagarna som har olika ekologiska frön och kulturväxter har helt enkelt inte råd att vara med i spelet mera, säger Lindroos.
Vissa av fodertillverkarna sträcker upp händerna och inom en snar framtid så kommer speciellt svinkötts- och broileruppfödningen att få foder som innehåller genförändrad soja.
Thomas Snellman
Finländska foderproducenter bryter gentlemannaavtal
Thomas Snellman, ekoproducent i Pedersöre, berättar att det hittills har funnits ett slags gentelmannaavtal bland finländska fodertillverkare att inte använda genmanipulerat spannmål. Men nu ändras det här.
- Vissa av fodertillverkarna sträcker upp händerna och inom en snar framtid så kommer speciellt svinkötts- och broileruppfödningen att få foder som innehåller genförändrad soja.
Snart slut på GMO fri soja
Det finns inte tillräckligt med GMO fri soija på markanden i dag.
- Ska de ha proteinfoder så måste de köpa det som finns. Och de här företagen har en stark lobbyverksamhet, så det är inte så lätt att ändra produktionsmetoderna. Det går helt enkelt inte att få fram GMO fri soija mera, säger Snellman.
Ekoprodukter garanterat GMO fria
Enligt den finländska lagstiftningen får inte ekoproducenter använda genmodierade produkter.
- På ett sätt kan de vara positivt för ekosektorn, eftersom vi kan vara den sektor som garanterar GMO fri mat, men det är egentligen en klen tröst för mig personligen. Jag tycker att hela den här gengrejen är ett stort hot mot mänskligheten, säger Snellman.
Oklart hur människor påverkas
Det är också oklart hur genmodifierad mat påverkar människorkoppen.
- För att få produkterna godkända har Monsanto själv gjort undersökningar. De har under tre månader sett vilka efffekter de har. Men det räcker inte - det krävs minst två år, säger Lindroos.
Andra forskare som inte är kopplade till Monsanto har kopplat samman genmodifierade produkter med bland annat cancer och infertilitet.
- Därför borde det forskas före produkterna släpps på marknaden. De borde också stå på etiketter om GMO så att folk kan göra medvetna val och veta vad de äter, tycker Lindroos.
I dag behöver man i Finland inte skriva på etiketter att köttet kommer från djur som har ätit foder med genomodifierat spannmål.
March against Monsanto startar från Nedre torget i Vasa klockan 14 på lördag. Rutten går via Hovrättsesplanaden, Hovrätten, Vasaesplanaden och tillbaka till torget.