Det går trögt för gruvprojekten i Karleby. Bolaget Keliber fick redan miljötillstånd för att bryta litium i Ullava men tillståndet hann bli gammalt innan det blev någon gruvdrift.
Ett annat projekt gäller titandioxid. Det har varit i startgroparna redan i tiotals år. Nu har ett bolag från Australien visat intresse, men processen är lång.
- Min gissning är att det ännu tar flera år innan vi har något konkret. Nu diskuterar man väl om fyndigheterna är tillräckligt bra och om det finns lönsamhet i projekten, säger Karleby stads miljöchef Michael Hagström
Gruvdrift är dyrt
Karleby stad går nu med på att förnya miljötillståndet för litiumgruvan samtidigt som Keliber undersöker nio nya fyndigheter.
Problemet är att gruvdrift handlar om så stora pengar. Hagström räknar med att det för projekten i Karleby krävs 50-80 miljoner euro innan det är möjligt att inleda gruvdrift.
- Det finns också vissa risker med båda projekten, för de förläggs till ömma miljöer. Det ena intill Ullavasjön, det andra intill Venetjoki-sjön. Man måste vara noga med att miljöbelastningarna hålls i styr.
Gruvdriften ger jobb
Gruvdriften kan ändå på sikt ge tiotals, kanske hundratals jobb i Karlebyregionen
- Gruvorna kunde bli viktiga för staden, och vi följer med läget, säger Hagström.
Karleby stad har nu gett klartecken för en delgeneralplan så att bolaget Cove Resources kan planera för en gruva vid Venetjoki-sjön.
Titandioxid (ilmenit) används till målfärg och plast, litium används till exempel i batterier för bärbara datorer.