Ta inte lagen i egna händer. Den uppmaningen ger polisen till invånare i Jakobstads- och Karlebyregionen. Bakgrunden är att flera polisärenden har gett upphov till rykten på Facebook.
Bind fast honom på en påle mitt i byn
En ung kvinna våldtogs i Jakobstad och det ledde till att många delade kommentarer om den person som de tror är skyldig.
Ett annat fall gäller skriverier om att en pedofil rör sig i Kronoby. Det lockade kommentarer i stil med "Bind fast honom på en påle mitt i byn", "Jag håller i då du slår honom" eller "Han borde skräpphängas".
Som på 1600-talet
- När något händer så tar folk gärna ställning till brottet. Men när det övergår till hotelser eller att man hetsar folk så går det lätt åt fel håll, säger äldre konstapel Robert Sandvik.
- Jag skulle inte dela något sådant, det kan sprida falska rykten, säger en ungdom i Kronoby gymnasium.
- Det är som att gå tillbaka till 1600-talet att börja med sånt där, säger en annan.
En tredje menar att man måste förstå att det inte är allvar bakom kommentarerna.
Någon kan triggas av uppmaningarna
Det är som att gå tillbaka till 1600-talet att börja med sånt där
Men Sandvik säger att även om de som deltar i diskussionen inte övergår till handling kan det finnas någon som triggas av skriverierna.
- Jag vädjar till användarna att tänka efter innan de kommenterar eller delar skriverier. Vad kan det leda till? Det finns de som kanske inte känner till fallet men som ändå ser till att någon råkar illa ut, säger Sandvik.
Polisen behöver inte en lynchgrupp i de sociala medierna och ännu mindre behöver polisen en fysisk sådan som går runt och verkställer domen
Robert Sandvik är också nätpolis. I ett facebookinlägg skriver han bland annat att polisen inte behöver en lynchgrupp som fungerar i de sociala medierna och ännu mindre behöver polisen en fysisk sådan som går runt och "verkställer domen".
Sociala medier ett kraftigt verktyg
Han skriver att man ska ha rätt att säga sina åsikter men sociala medier är ett kraftigt verktyg som ska användas ansvarsfullt.
Han ber alla som har fått kommentarer gällande personer som är misstänkta för brott att ta sig en funderare före de delar med sig eller kommenterar händelserna.
- Det är bäst att man kontaktar polisen och inte tar lagen i egna händer, säger Sandvik.