Projektet Urkrater tar sikte på borrningar i Söderfjärden. Syftet är att söka spår efter meteoritnedslaget för 520 miljoner år sen.
Sundom bygdeförening är just nu aktuella med projektet Urkrater som utreder möjligheten att genomföra borrningar i Söderfjärden.
- Det finns ju borrningar gjorde på 1970- och 1980-talet och de har berättat en hel del om Söderfjärdens historia, som till exempel att den är 520 miljoner år gammal, säger Matts Andersén, Meteoria-ansvarig i Sundom bygdeförening.
I takt med att de vetenskapliga metoderna utvecklas kan man med hjälp av nya borrkärnor öka kunskapen om forntiden och mera specifikt om Kvarkens geologi och klimatförändringar.
Kraterns djup oklart
- En nedslagssmälta skulle man möjligen kunna hitta och genom den också åldersbestämma kratern mera exakt. Sen är det heller inte säkert att de tidigare borrningarna nådde kraterns verkliga botten. Vi behöver utreda hur djup kratern är egentligen, säger projektledaren för Urkrater Anton Grindgärds.
Projektet Urkrater är alltså ett första steg för att göra en plan för borrningar i Söderfjärden. Inget konkret är fastställt men siktet är inställt på två borrhål. De tidigare hålen var 370 meter djupa och de nya antas nå ner till 500 meters djup.
Projektet Urkrater hör till EU-programmet Leader vars syfte är att utveckla och förnya landsbygden. Det här innebär att finanseringen kommer från flera håll
- Här är det både EU och nationella pengar med. Vasa stad finns också med på ett litet hörn, säger Matts Andersén.
Det första skedet i projektet väntas kosta kring 30 000 euro medan två borrhåll beräknas till 150 - 200 000 euro.