I Karleby kommer byn Vittsar snart att delas mitt itu. Järnvägen går genom byn och då banan blir dubbelspårig får invånarna i Vittsar inte längre korsa rälsen.
- Vi är nog tredje klassens medborgare, vi var inte ens värda en gångbro över järnvägen, säger bybon Sten Hansson som bor på södra sidan om tågbanan.
- Det kommer att bli en klar splittring av byn, säger Gun-Maria Biskop som borr på norra sidan om rälsen.
I stället för att gå över spåret till grannen tvingas byborna snart köra en omväg på 5-6 kilometer. Byns skola finns i norra delen av byn och Biskop är rädd att barnen som nu får extra lång skolväg på sikt väljer en annan skola.
Plankorsningar tillåts inte längre då järnvägen blir dubbelspårig. Att bygga över- eller underfart i Vittsar var för dyrt och krångligt enligt Trafikverket. Korsningarna i Karleby kommer dessutom alltför tätt. På 3,5 kilometer finns i dag fyra korsningar och två av dem ska bort. Gun-Maria Biskop förstår inte hur man kan ta bort en korsning som är så viktig för så många.
- Det här är fråga om hundratals människor vars vardag blir splittrad i och med det här beslutet.
Oproffsigt skött av Trafikverket
Byborna känner sig överkörda.
- Vi har talat för döva öron, vi var kallade till ett möte men protokollet var klart innan vi ens kom dit. Ingen brydde sig om vad vi tyckte, säger Gun-Maria Biskop.
Vittsarborna besvärade sig till jorddomstolen men fick avslag där. Trafikverket erbjöd byborna en ny väg, men alla fastighetsägare motsatte sig det projektet. Enligt invånarna skulle vägen ha förstört dyrbar odlingsmark och knappt alls förkortat de omvägar som byborna nu tvingas till.
- Att dela byn så här är orimligt, säger Karleby stads planeringschef Veli-Pekka Koivu. Om järnvägsprojektet skulle inledas i dag finns ny lagstiftning som skulle ha tvingat Trafikverket att beakta invånarna på ett helt annat sätt. Det skulle ha varit en grundligare och öppnare diskussion.
Koivu säger att många tjänstemän i Karleby anser att ärendet har skötts oproffsigt av Trafikverket.
- Man borde ha hållit sig och kunnat lita på den ursprungliga planen, säger Koivu. Enligt den skulle alla fyra korsningar ha blivit kvar. Att det inte blev så var en överraskning för alla.