Vad annat ska man göra av korv i tomatriket Närpes om inte just tomat. Crister Carlebring i Närpes säljer mycket mera korv efter att ha tillsatt tomat i receptet.
Det såldes nog en del men sedan började jag tillsätta tomat och då blev det väldig fart på. När vi är i Närpes ska det vara tomat. Jag tänkte prova med gurka men jag tor inte att det går att få till något sådant.
Crister Carlebring.
Korven innehåller ingen mjöl, bara kött, tomat och kryddor.
- Ungefär 20 procent är tomat, men då är det ju vätska som faller bort så det lämnar kanske 8 till 10 procent, säger Carlebring.
Sålde mer efter att ha tillsatt tomat
Han har tidigare tillverkat vanlig korv, eller wurst eftersom den inte innehåller mjöl, men sålde aldrig riktigt stora mängder.
- Det såldes nog en del men sedan började jag tillsätta tomat och då blev det väldig fart på. När vi är i Närpes ska det vara tomat. Jag tänkte prova med gurka men jag tor inte att det går att få till något sådant.
Just nu kan man köpa tomatkorven endast i Böle Lanthandel i Närpes som Carlebring förestår. Men det finns en variant med lammkött som Malakt gårdsbutik i Vörå säljer.
Tomatkorven kom till efter en kurs
Tomatkorven är en produkt av en kurs i korvstoppning.
- Vi hade en person från Jämtland med rötter i Närpes som lärde våra korvmakare att tillverka god korv, berättar Håkan Westermark, vd på Företagshuset Dynamo.
Westermark tycker att vi kunde snegla på hur det gör i Sverige och ordna flera kortkurser för olika nischer inom matbranscher.
- Det kan vara inom chark- kötthnatering, ost, mjölk, fisk och så bortåt. Och det är expertis som ofta håller i korta kurser och målgruppen är de som bedriver småskalig verksamhet. Och sådan här verksamhet och sådant här kunnande på svenska skulle vara bra att ha i vårt landskap.
Nytt projekt ska lyfta Österbotten som Matriket Finland
Dynamo söker som bäst finansiering för ett nytt projekt som ska lyfta landskapet Österbotten som Matriket i Finland. Det är ändå här en stor del av vårt lands mat produceras och det kunde gärna presenteras mycket synligare, enligt
Westermark.
- Det är framförallt för att vi själva ska värdesätta den mat vi producerar, våga säga på våra etiketter att det här kommer från Österbotten och inte i hemlighet smyga i det någonstans i en hylla med eget brand.