Sjätteklassister i de tre österbottniska landskapen ska få praktisk insyn i hur samhället fungerar. I Vasa, Karleby och Seinäjoki kommer så kallade företagsbyar på 400-500 kvadratmeter att byggas upp. Där ska eleverna lära sig samhällskunskap i praktiken.
Det här är ett nytänkande och handlar om att ge ungdomarna företagande och företagsfostran i tidig ålder.
De ska driva företag, banker, kommuner och lära sig hur skatter, bokföring och löneutbetalning fungerar. Besöket i företagsbyn föregås av tio förberedelsetimmar i den normala skolundervisningen.
Bakom satsningen står en rad organisationer, städerna, kommunerna och elva företag i de österbottniska landskapen.
Tidig företagsfostran
- Det här är ett nytänkande och handlar om att ge ungdomarna företagande och företagsfostran i tidig ålder, säger KOSEK:s vd Jonne Sandberg.
Ett av företagen som kommer att hjälpa till i företagsbyn är KPO. Eleverna får skapa ett KPO i miniatyr med verkställande direktör, anställda och kunder. De får sköta försäljning, löneutbetalning, marknadsföring och bokföring.
- Jag tror företagsbyn kommer att ge ungdomarna en bild av hur samhället och affärslivet fungerar.. En generation unga kommer att få bättre färdigheter för arbetslivet, säger KPO:s personaldirektör Leif Lindberg.
Når tusentals elever
Konceptet företagsbyn startar i Vasa i höst, fortsätter i Karleby i januari och i Seinäjoki i april. Projektet kommer att nå cirka 15 000 elever i sjätte klass.
I Finland finns några motsvarande företagsbyar från tidigare och de har alla fått höga betyg av elever och lärare.
Från landskommunerna kommer ungdomarna att köras in till städerna med buss.
Företag som ger sitt understöd är ABB, Wärtsilä, Atria, KPO och Eepee, Boliden, Halpa-Halli, Anvia, Vasa elektriska, Karleby och Seinäjoki energi, The Switch, Stormossen samt företag inom jordschaktningsbranschen.
Satsningen på företagsbyn kostar en miljon euro.