För skoltrötta elever kan fixklass vara ett bra alternativ. På fixklassen får elever mera hjälp vid behov och undervisningsgrupperna är dessutom mindre. Fixklass är en förkortning på flexibel inlärning. Radio Vega Österbottens praoeleve Chi Bui träffade elever på fixklassen i Oxhamns skola i Jakobstad.
- Jag tycker det är bra. Det är lättare att få bättre betyg då det finns mer hjälp att få, säger Jim som går i fixklassen.
Vid Oxhamns skola har man haft en fixklass sedan 2007. Från början betalade undervisningsministeriet hälften av kostnaderna för klassen, men i dag får man inget extra stöd.
- Fixklassen är en klass vi behöver i vår skola för vi vet att endel elever är skoltrötta och har kanske svårt att koncentrera sig i en stor grupp. Då kan man behöva en extra puff framåt. Då fixklassen är en liten klass har vi andra möjligheter att stöda eleverna säger Elisabeth Palenius som är rektor vid Oxhamns skola.
Fixklassen har tio elever och förutom läraren arbetar också en ungdomsledare i klassen. Läroplanen för fixklassen är den samma som för andra klasser men eleverna har mera praktik i skolundervisningen.
- Eleverna hamnar inte i fixklass utan man söker dit. Före det har man gemensamma föräldramöten och så får man en ansökningsblankett. En grupp bestående av bland annat rektorn, skolkuratorn och studiehandledaren väljer ut vem som går i fixklass, säger Ros-Mari Idfält som jobbar som lärare i fixklassen.
För intervjuerna svarar Chi Bui