Skolor med två språk under samma tak bör ha verklig kontakt och inte finnas under samma tak bara till pappers. Det framhåller SFP:s ungdomsorganisation Svensk ungdom, som deltar i SFP:s partifullmäktigemöte i Grankulla under veckoslutet.
Partiet förbereder ett policypapper om tvåspråkighet och diskussionen väntas gå het kring olika skollösningar med avstamp i den omdebatterade gymnasiefrågan i Jakobstad.
SU:s nya viceordförande Linda Niemi säger att det är viktigt med en kontaktyta mellan språkgrupperna, att det inte blir två skilda språkgrupper eftersom det inte gynnar någondera språkgruppen.
- Jag tror på ett samarbete men jag tror också på ett starkt eget modersmål och rätten att få arbeta med och på det, säger Niemi.
Hon jobbar vid Winellska skolan i Kyrkslätt där man samarbetar mycket - utan gemensam undervisning. Språkgrupperna har gemensam matsal och man utlyser skolfriden tillsammans. Det här är en bra kontaktyta, att ordna evenemang tillsammans.
Svenska rum behövs
Helsingforsaren Benjamin Ellenberg är försiktigare i sina uttalanden och framhåller betydelsen av egna svenska rum. Det är också viktigt med en egen skola med egna utrymmen, fastslår han med bakgrund till att svenskan är trängd i huvudstadsområdet i dag.
Undervisningen på det egna modersmålet är central, framhåller för sin del Henrik Antfolk från Österbotten. Vi har flera skolor med två språk under samma tak i Österbotten, säger han men man måste vara beredd på olika regionala lösningar, då språkstyrkeförhållandena varierar mycket. Enligt Antfolk är de här frågorna något partiet ska skynda långsamt med.
- Vi har svårt att definiera två språk under samma tak och hur ska de förverkligas, funderar för sin del SU-ordföranden Niklas Mannfolk från Åbo. Han efterlyser tydliga riktlinjer av partiet i de här frågorna.
Talar man om gemensamma timmar eller ämnen, då kommer man till frågan om undervisningsspråket.
- Jag tvivlar på att det är en bra lösning att ha undervisning på båda språken åt alla, säger han.
Hur ska undervisningen ordnas?
Mannfolk efterlyser ändå verkliga kontaktytor mellan språkgrupperna i skolor med två språk under samma tak. Det här hoppas vi inom SU, det är inte bra att isolera sig, säger han. Att få undervisning på modersmålet är ändå centralt.
- Hur kunde en tvåspråkig undervisning ordnas så att modersmålet beaktas, det behöver vi tydliga riktlinjer om, säger han.