Nu ska snabba åtgärder vidtas för att förhindra att Lappfjärds å svämmar över igen. Närings- trafik- och miljöcentralen och Kristinestads stad diskuterar alternativet att bygga skyddsvallar runt ån på vissa ställen där vattnet hotar flöda över kanten.
Enligt översvämningschef Liisa Maria Rautio på NTM-centralen kan man inte längre vänta på att en översvämningsriskplan ska göras upp. Det tar för lång tid. De två senaste översvämningarna har visat att det krävs snabbare åtgärder.
- Skyddsvallar kan se lite olika ut beroende på var i ån de måste byggas. Man kan till och med odla på skyddsvallarna, säger Rautio.
Andra alternativ finns
Ett annat alternativ som också kan förverkligas relativt snabbt är att högre upp i ån samla upp en del av vattenmassorna vid sidan om, ut på odlingsmark till exempel. På så sätt kan man minska vattenflödet så att vattnet håller sig i fåran i bebyggt område.
En annan möjlighet är att skapa en alternativ fåra under riksvägen, men det vågade man inte pröva i vårens översvämningar eftersom det kunde ha förvärrat läget ytterligare.
Första åtgärden är nu i varje fall att göra utredningar om var skyddsvallar kan och bör byggas.
Ån slammar igen i Lappfjärds centrum
Ån i Lappfjärds centrum fungerar i dag som en sedimenteringsbassäng. Eftersom lutningen, eller fallhöjden, i ån avtar när den når Perus saktar vattnet farten och börjar slamma igen.
Många av de holmar som finns i ån är så kallade jordholmar som har uppkommit till exempel kring någon murken trädstam som inte har lyckats flyta vidare. Småningom börjar det växa vide och al på holmarna. De här holmarna bidrar i sin tur till att dämpa flödet ytterligare.
- Holmarna kunde tas bort, vilket man också redan till viss del har gjort, säger Rautio.