Svenska folkpartiet motsätter sig tvåspråkiga lösningar i utbildningssammanhang och den principiella linjen har drivits till sin spets i Jakobstad i gymnasiefrågan.
SFP vill inte att det finska gymnasiet placeras i samma byggnad som det svenska gymnasiet även om det finns rum för båda gymnasierna i fastigheten. I stället letar SFP efter nya tillfälliga lösningar för det finska gymnasiet.
Kommunalpolitikern Mikael Snellman (KD) i Jakobstad har precis motsatta tankar. Han vill personligen se en utveckling där dagis- och skolfastigheterna överlag delas av båda språkgrupperna men verksamheten hålls separat.
På det här sättet menar Snellman att man kan åstadkomma ett naturligt umgänge mellan språkgrupperna och alla tjänar på det och kommer i kontakt med det andra språket på ett naturligt sätt som sänker trösklar.
Alla har sin egen identitet oavsett språk
- Jag förstår inte tanken att man speciellt i Jakobstad där språkgrupperna är nästan jämnstarka skulle förlora på att alla lär sig båda språken. Är man svenskspråkig eller finskspråkig så har man sin egen identitet, säger Snellman.
- Jag är inte rädd för svenska språkets ställning i Jakobstad, jag är mera rädd för att man kör ut de finskspråkiga, säger Snellman.
Om man gör det svårare för de finskspråkiga att klara sig i staden så gör man det också svårt för finskspråkiga att flytta in till staden och Jakobstad behöver mera invånare.
- Det finns alltför få invånare i förhållande till de strukturer som har byggts upp och därför är det svårt att få ekonomin att gå ihop konstaterar Mikael Snellman (KD).