Tolv amerikanska doktorander har i dagarna besökt Karleby för att lära sig mer om den finländska skolan och varför den är så framgångsrik. Forskarna besökte bland annat Donnerska skolan och svenska gymnasiet.
Doktoranderna kommer från California Lutheran University och forskar inom pedagogik. Universitetet vill ta modell av Finland för att utveckla lärarutbildningen. Det som imponerar mest är att lärarna i Finland har så stor frihet att själva utforma sin undervisning.
- Vi är extra intresserade av lärarnas roll. Det överraskar mig att lärarna i Finland har så stor självständighet, och det verkar vara orsaken till att ni lyckas så bra, säger professor Janice Tucker som leder doktorandernas besök.
- Våra lärare svartmålas i media och åtnjuter ingen respekt, säger Jason Peplinski som är rektor för ett gymnasium i Kalifornien.
Enligt Peplinski beror det på att det har varit brist på lärare. Då man sänkte tröskeln till lärarutbildningen innebar det att många som inte passar som lärare ändå valde det yrket.
- Ni hade ju en incident med en lärare och en elev för några veckor sedan, säger Peplinski. Hos oss händer sådant hela tiden.
Skolorna i USA är också väldigt tävlingsinriktade och konkurrerar om elever.
- Man kan säga att de rikare blir rikare, de skolor som presterar bra lockar elever medan de andra tappar. Att ni har så jämlik grundskola och rättvist skolsystem är riktigt uppfriskande att se.
Värdar för besöket från USA är yrkeshögskolan Centria och Chydenius universitetscenter. Doktoranderna har besökt Helsingfors och kom till Karleby eftersom Centria har kontakt med andra universitet i Kalifornien.
- Det är inte varje dag vi har ett dussin doktorander i Karleby. Vi hoppas att det här samarbetet fortsätter. Om vi kan erbjuda våra elever utbyte i Kalifornien så blir vi en populär utbildning, säger Peter Finne som är chef för internationella ärenden på Centria.