Barnmorskestuderande, lärare och praktiserande barnmorskor från de nordiska och baltiska länderna samlas i Vasa den här veckan.
- Det är ett tillfälle för oss att lära oss av varandra. Vi diskuterar hur utbildningarna fungerar, vad som skiljer dem åt och vad som är lika. Vi får dessutom ta del av den senaste forskningen inom vårt område, säger Monika Koskinen, lektor på Novia i Vasa.
- Det har varit intressant att träffa studerande från andra länder och höra om deras utbildningar och arbetssituationer. Det har förvånat mig mycket att det finns så stora skillnader i utbildningarna, trots att våra länder ligger så nära. I Sverige måste man till exempel vara färdig sjuksköterska innan man kan studera vidare till barnmorska, säger Pernilla Lindblad studerande från Malmö, Sverige.
Teknologi vid förlossningar kan gå till överdrift
På seminariet har deltagarna diskuterat många olika aktuella teman, bland annat bruk och missbruk av teknologi vid förlossningar.
- Tekniken är mångt och mycket av godo för oss inom vården, men det finns en risk att det blir för teknologiskt och går till överdrift. Det får inte bli så att man väljer teknik framom människor, säger Koskinen.
Upplever ni att ni ersätts av teknik?
- Vi har diskuterat det en del, eftersom tendensen går lite åt det hållet. Man övervakar ofta kvinnor som ska föda via skärmar. Man har koll på dem, men på avstånd i stället för att en barnmorska är med henne i rummet. Ibland blir det så att en föderska får ligga lite för länge, säger Lindblad.
- Det optimala skulle vara att en barnmorska skulle finnas inne hos kvinnan så mycket som hon vill. Och att man kan följa med förlossningen direkt, i stället för via skärmar, säger Koskinen.
Föderskor är väinformerade på gott och ont
Kvinnor som ska föda är i dag oftast väldigt välinformerade och tar del av information via nätet. Många har också starka åsikter om vad de vill och inte vill. Vad säger ni om det?
- Det är både bra och dåligt. Det är bra att de vet vad de vill och är bra pålästa. Jag välkomnar en diskussion, eftersom jag inte tycker om den hierarkiska modellen på vården där barnmorskorna och läkarna styr. Vården är till för patienten. Men det är klart att det också finns risker med det. Många nyheter som kommer blåses upp av medierna trots att de kanske saknar relevans och evidens. Det gör vårt arbete svårare, säger Koskinen.