Att få tillstånd att skjuta skarv är betydligt krångligare hos oss än i Sverige.
- Hos oss ska den eller de som ansöker om tillstånd för skyddsjakt på skarv kunna uppskatta i euro hur stor ekonomiskt bortfall är då skarven förstör fiskeredskap eller äter upp delar av fångsten, säger specialforskare Hans-Göran Lax på Närings,-trafik och miljöcentralen.
Dessutom kan skyddsjakten avbrytas om någon besvärar sig till Högsta förvaltningsdomstolen över centralens beslut. I Sverige beviljar länsstyrelsen områdesvisa tillstånd, som ofta är avsedda för att fiskaren ska kunna skjuta skarv i närheten av fiskebragderna.
- Vi vill att skarven ska ses som ett jaktbart vilt, så vi kan decimera stammen, säger verksamhetsledare Guy Svanbäck på Österbottens fiskarförbund. Så länge vi har en minister på Miljöministeriet som är helt engagerad i naturskydd förändras ingenting ifall inte andra ministrar utmanar miljöministern.
- Det verkar de inte vilja göra, säger Guy Svanbäck. Bland yrkesfiskarna uppskattas skarvskadorna alltifrån några tusen till tjugotusen euro.
I början av året möttes en arbetsgrupp bestående av fiskare, jägare och miljötjänstemän till ett första möte kring skarven. Avsikten är att nå en samsyn kring skarven och eventuell jakt på den. Arbetsgruppens rapport ska vara klar nästa år.
En rapport beställd av EU-parlamentet har nu slagit fast att det är mellanskarven eller den euro-asiatiska skarven som häckar i Europa. Storskarven är bara på genomresa i vårt land vid vår-och höstflytt.