Närvårdaryrket är populärt bland unga. Senast var det dubbelt fler sökande än Yrkeskademin i Österbotten kunde ta emot och de flesta sökande hade närvårdarutbildningen som första val.
Fenomenet att det krävs allt högre betyg för att studera till närvårdare, och att toppelever också annars i många fall föredrar en yrkesutbildning framom gymnasiet bekymrar rektorerna i Team Nord, de fem gymnasierna i norra svenska Österbotten.
Ambitionsnivån är för låg hos många unga funderar rektor Erland Slotte vid Kronoby gymnasium.
- Handens färdigheter tillmäts stort värde och en lång teoretisk utbildning lockar inte. Sådan är traditionen i många hem, säger Slotte.
Senast kom saken på tal när rektorerna i Team Nord hade en träff med Kurt Hellstrand i den laestadianska rörelsen.
Slotte säger också att när toppelever söker sig till en yrkesutbildning kan det utestänga elever som behöver yrkesutbildning men inte har talang för gymnasiet. Dit kan vi vara på väg när studieplatserna inom yrkesutbildningen minskar.
Heidi Isomäki och Janina Snellman tillhör gruppen Slotte pratar om. De går andra året på närvårdarutbildningen i Pedersöre och kom in med goda betyg.
- Trivs man inte med det man gör är man inte glad, säger Isomäki och Snellman instämmer.
För dem var gymnasiet inget alternativ. Båda är nöjda med sitt val och säger de att de vill jobba praktiskt i vården.
Som en stor fördel ser de också arbetsmarknaden. Det blir inte något problem att hitta ett arbete. Samtidigt funderar de redan på vidare studier. Isomäki siktar på ett jobb inom akuten och Snellman på att bli barnmorska.