På torsdagen samlades representanter för räddningsverket, kommunerna och Närings- trafik- och miljöcentralen för att fundera på vad de kan göra annorlunda nästa gång någon form av katastrof inträffar.
- Jag tror vi lärde oss en hel del av höstens översvämningar. Vi har haft en övning i vinter och vi har utvecklat vissa processer och tänkt ut en del på förhand, säger Satu-Mikaela Burman som skötte informationen på NTM-centralen under översvämningarna.
Under de dagar Österbotten var översvämmat gav NTM-centralen ut 19 pressmeddelanden.
- Där märkte vi att det skulle ha varit bra att meddela vilken tid nästa meddelande kommer. Då skulle pressen på de sakkunniga kanske ha blivit mindre, säger Burman.
Hjälparbetare översköljdes av telefonsamtal
När vattnet rann in i husen visste många inte vilken instans som var den rätta att ringa till utan ringde de telefonnummer de kunde hitta.
- Det gjorde att många av de som jobbade med att försöka stoppa översvämningarna på fältet översköljdes av telefonsamtal. En stor del av informationen fanns hela tiden på NTM-centralens webbsidor, säger Burman.
Ett konkret reslutat efter höstens översvämningar är att NTM-centralen har gett ut en broschyr med råd hur småhusägare kan skydda sina hus vid en framtida översvämning.
Den här vintern har varit snörikare än normalt, men på grund av det kalla vädret har snö- och issmältningen inte kommit igång ännu. Den största risken för översvämningar är i Sydösterbotten i slutet av april.
Vid översvämningarna i oktober vattenskadades 100 hus i Österbotten, 50 av dem finns i Kristinestad.