I Karleby finns en av landets elva forskningskliniker för vaccin. Jämfört med de andra är kliniken i Karleby den som procentuellt sett får med flest barn i forskningen, ungefär 150 deltar varje år.
- Jag tycker det är viktigt att de utvecklar och testar vacciner. Vi är med så att alla barn så småningom ska få bättre vacciner, säger Emilia Finnilä.
Hon blir snart tvåbarnsmamma och båda barnen kommer att delta i vaccinklinikens forskning.
- Det ligger många års jobb bakom, och det är inte så att vi bara testar någon grej, säger forskningsskötare Marjo Niemelä.
Niemelä poängterar att det inte finns några farliga ämnen i vaccinerna. Forskningen finansieras av en rad läkemedelsfirmor men drivs via Tammerfors universitet.
- Vi jobbar för barnens bästa, och har ingen kontakt med läkemedelsfirmorna. Vi får vår lön från Tammerfors universitet och får inga belöningar från någon annan, konstaterar Niemelä.
Emilia Finnilä litar också på verksamheten eftersom läkare hela tiden följer med hur barnen mår.
- Det känns tryggt, jag tycker det är större risk att inte bli vaccinerad.
Just nu testar man vaccin mot bland annat hepatit och vattkoppor. Enligt Niemelä är det viktigt att också vaccinera mot sjukdomar som kanske inte alltid anses vara så allvarliga. Varje år dör i medeltal ett barn i Finland i sviterna efter vattkoppor, och flera måste få sjukhusvård.
Vaccinationskliniken i Karleby skickar brev till alla nyblivna föräldrar och mellan fem och tio procent brukar tacka ja till att ingå i en testgrupp.