Läget i transportbranschen i Sverige är katastrofalt och trenden går tyvärr i samma riktning också hos oss. Det säger Håkan Stara, åkeriägare i Jakobstad och verksam inom åkeriägarnas branschorganisation SKAL.
Östeuropeiska företag med låga chaufförslöner pressar ner lönsamheten för företag som anställer inhemska chaufförer med finska löner.
- Utländska transportföretag ger sig in på cabotagemarknaden i Finland men det är svårt att bevisa någonting, säger Stara.
Cabotage betyder passagerar- eller godstransport inom landet men utförd av ett företag som är registrerat utanför landet.
Tillstånd krävs men svårt att övervaka
Den här typen av verksamhet kräver i allmänhet tillstånd men det är svårt att övervaka vilka transporter ett åkeriföretag utför när det väl finns innanför landets gränser.
- Transporter från ett land till ett annat får ske men efter det är det svårt att kontrollera vilka transporter som sker med en långtradare som kanske lämnar Finland två veckor senare, säger Stara.
I riksdagen behandlas som bäst ett förslag till ny trafikstillståndslag och det lagförslaget ställer större krav på den som beställer en transport.
- Beställaransvaret innebär att beställaren kan bötfällas i en domstol om arbetet utförts av ett företag som inte följer lagar och förordningar. Tidigare har beställaren kunnat slå ifrån sig med händerna och hänvisa till den som utför transporterna, säger Håkan Stara.
Polisnedläggning försvårar kontroller
Kontrollerna av den tunga trafiken längs vägarna kommer också att försvåras av nedläggningen av den rörliga polisen tror Stara.
- De här polismännen har stor erfarenhet av att kontrollera chaufförerna och fordonen, vanliga trafikpoliser klarar inte den uppgiften, säger han.