Framtidens Kvarkenfärja ska vara byggd av höghållfasthetsstål och ha motorer som drivs med flytande naturgas - och den ska vara ett nybygge och ska inte kosta mer än 80 miljoner euro. Det är ekvationen som städerna Vasa och Umeå och deras samarbetspartners i projektet Kvarken Link nu ska lösa.
En första ansökan till EU har lämnats in och den innefattar bland annat trafikanalyser, design av färjan och planering av infratruktur. Svenska staten deltar inte i kostnaderna, som beräknas till ungefär 23 miljoner euro.
- Klart att det påverkar trovärdigheten en aning, men å andra sidan har svenska staten inte heller hittills deltagit i stödet till Kvarkentrafiken, det har varit regionala pengar på svenska sidan, säger Vasas utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock.
Slotte-Kock är nu också tf styrelseordförande i rederiet NLC Ferry efter att Bertil Hammarstedt i Umeå på torsdagen avgick. Han gick i protest mot de uteblivna svenska statliga pengarna.
Fas 2 i projektet omfattar 80 miljoner euro och för de pengarna ska man få en ny färja och de förändringar i infrastruktur som behövs, främst i hamnarna. Färjan ska enligt de första planerna bli ett lätt bygge och det innebär att höghållfasthetsstål måste användas i konstruktionen. Man tänker sig också motorer som drivs med flytande naturgas (LNG), likt nya Viking Grace på Åbo-Stockholm-linjen.
- 80 miljoner euro ska nog räcka, säger Henrik Wilhelms som leder Wärtsilä Ship Power Finland.
- Vi har ju ännu inte specificerat färjan, hur stor den ska vara, hur snabb och så vidare. Man kan göra färjan både mycket dyrare och lite billigare, säger Wilhelms.
Den enskilda fråga som inverkar mest på priset är var färjan eventuellt ska byggas. Byggkostnaderna i Kina ligger på en mycket lägre nivå än i Europa och framför allt Finland.
Men hittills har man alltså bara ansökt om finansiering för planering och inget är ännu klart. Ansökan kan också refuseras.
- Då fortsätter vi köra med Wasa Express en tid till och sen ser vi hur vi går vidare, säger Susanna Slotte-Kock.
Läs också: "Ingen nyhet att Umeå står för den svenska delfinansieringen av Kvarken Link"