Om mindre än tio år ska våra hus vara nästan självförsörjande när det gäller energi. Det kravet ställer EU. De så kallade passivhusen skapades ursprungligen för att ge ett behagligt inomhusklimat. Som en bonus är de dessutom väldigt energisnåla. På energiveckan i Vasa hölls seminarium om energisnålt och ekologiskt byggande och boende.
Carlos Andersson, verksamhetschef för Passivhuscentrum Västra Götaland i Sverige, berättar att passivhusen är byggnader som kräver väldigt lite energi eftersom de är lufttäta och utnyttjar den värme som produceras av apparater och människor.
Andersson säger att de enda nackdelar som finns med passivhusen är att de kräver att alla som deltar i byggprojektet har klart för sig hur ett passivhus ska byggas.
- Men eftersom det kräver att man gör ett väldigt noggrannt byggt hus så gör man också noggranna kontroller under tiden man bygger, berättar han. I slutändan blir det alltså ett välbyggt och välgranskat hus.
Merkostnaderna för att bygga i passivhusstandard är några procent, upp till tio för ett egnahemshus. Ganska snart betalas de här kostnaderna igen av den mindre energiförbrukningen, förklarar Andersson.
Han tror att människor än så länge vet ganska lite om fördelarna med passivhus och om vad EU-direktivet säger. I framtiden hoppas Andersson på bra nordiskt samarbete och en gemensam standard för energisnåla hus.
Sören Öhberg, byråarkitekt på stadsplaneringen i Jakobstad och certifierad passivhusdesigner, är en av dem som tror att passivhusen är svaret på de allt strängare energikraven.
Öhberg berättar att det än så länge finns få hus i Finland som uppfyller den internationella standarden för passivhus. Han tror att det ännu finns en viss skepcis mot tankesättet kring dem.
- Men det är på gång hela tiden, säger han.
I dagsläget kräver byggandet av ett energisnålt hus i Finland att man använder material som inte är speciellt ekologiska. Öhberg hoppas att man i framtiden kommer att kunna kombinera energisnålt och ekologiskt.
Emelie Melin