En tidigare direktör på Wärtsilä fälls för grovt givande av muta medan Wärtsilä frias i domen som föll i muträttegången i dag. Österbottens tingsrätt tog upp ärendet igen i januari efter att fallet varit upp i såväl tingsrätten, hovrätten som Högsta domstolen.
Österbottens tingsrätt friade direktören och Wärtsiläkoncernen 2009. Nu dömer Österbottens tingsrätt den förre direktören till ett och ett halvt års villkorligt fängelse för grovt givande av muta.
Den tidigare direktören bestrider åtalet och ämnar överklaga domen till hovrätten.
Österbottens tingsrätt friar Wärtsilä Finland för åtalet om samfundsbrott. Bolaget får dessutom ersättning av staten för rättegångskostnaderna på 183 000 euro.
Åtalet mot direktören gällde grovt givande av muta mellan åren 1999 och 2001.
I sitt vittnesmål hävdade direktören att den påstådda gärningen gäller ett avtal om konsulthjälp, och att han inte kände till att konsultbolaget ägdes av det kenyanska kraftbolagets direktör.
1996 ordnade ett kenyanskt energibolag, med den kenyanska staten som huvudägaren och Kenyas energiministerium en internationell anbudstävling för uppförande av ett kraftverk. Enligt åtalet har den dåvarande kenyanska anbudsordnaren tagit emot knappt 3,4 miljoner euro i muta.
Beloppet har utbetalats i fyra rater från Wärtsilä Netherlands, där den tidigare direktören var anställd fram till 1998.
1997 ingick de svarande ett konsultavtal med en konsult i Kenya som enligt åklagaren var en statligt anställd tjänsteman. Enligt försvaret förhindrar legalitetsprincipen att omständigheter innan 1.1.1999 är föremål för en straffrättslig bedömning i ärendet. Betalningarna har enligt försvaret inte grundat sig på särskilda beslut innehållande självständigt övervägande och därför kan det inte heller finnas straffsrättsligt uppsåt ifråga om utbetalningarna.
I ett pressmeddelande skriver Wärtsilä att de inte godkänner mutor eller någon som helst annan form av missbruk i sin verksamhet.