Privata äldreboenden i Österbotten kan tvingas stänga eftersom de inte fyller Regionförvaltningsverkets krav på anställda och utrymmen.
Nu senast är det Svenska fruntimmersföreningen i Jakobstad r.f. som driver De Gamlas Hem som är illa ute.
Regionförvaltningsverket kräver att föreningen ska utöka personalen med åtta personer. För att gå i land med kravet har föreningen begärt att social- och hälsovårdverket köper ytterligare 14 medeltunga vårdplatser. Men i nämnden blev det nej. Det saknas pengar.
Alternativet är att sänka vårdnivån till senior- och serviceboende. Sänkt vårdnivå medger färre anställda. Men genast tillstöter nya bekymmer. Då kräver Regionförvaltningsverket att varje klient ska ha eget rum med ett visst antal kvadratmeter samt egen dusch och wc. Resultatet blir en ombyggnad av fastigheten. Också det kräver pengar som inte finns.
Någon lösning på bekymren hos Svenska fruntimmersföreningen finns inte. Diskussionen fortsätter, säger social- och hälsovårdsdirektör Pia Vähäkangas.
Också Florahemmet i Nykarleby har fått kritik av Regionförvaltningsverket. Där borde man inte ha nattpersonal eftersom man har klienter som är självgående. Till Florahemmet blev rådet att säga upp en del anställda och ta in kompetent personal istället.
Andra granskade äldreboenden i Jakobstad där det kan uppstå bekymmer är Rauhala, Pietarkoti och Mariahemmet.
Social- och hälsovårdsdirektör Pia Vähäkangas säger att slutar granskningarna med att något hem tvingas stänga måste man få en ganska lång tid på sig att sköta processen.