På söndag kväll kunde man se ett kraftigt norrsken på många håll i landet. På en timme fick den astronomiska föreningen Ursa ta emot omkring 100 observationer.
Det kraftiga norrskenet berodde på att det skett en eruption i solens magnetfält på fredag. Partiklarna från eruptionen nådde jorden i går kväll vilket orsakade de spektakulära ljusfenomenen på himlen. Eruptionen råkade vara riktad rakt mot jorden och därför kunde norrsken ses också långt i söder.
- När vi närmar oss vårdagjämningen finns det större chanser för att se norrsken, säger Anne Liljeström som är informatör vid den astronomiska föreningen Ursa.
Också under höstdagjämningen lönar det sig att hålla ögonen mot himlen i norr.
Under det här året sker det mycket störningar och eruptioner i solens magnetfält. Det här beror på att det finns mycket solfläckar på solen.
Solfläckar är mörka fläckar på solen som beror på att solen är lite kallare på dessa områden. Solfläckarna varierar i cykler och ungefär vart elfte år, då solfläckarna är många, ökar också chanserna för att se norrsken.
- Det lönar sig att ta sig bort från tätorterna och gatubelysningen för att ha de bästa möjligheterna för att se norrsken, säger Liljeström.
Norrskenet syntes till och med i södra Finland.
- Det är inte speciellt vanligt att se norrsken i södra Finland. Lyckligtvis hade vi en klar himmel igår kväll, säger Anne Liljeström som är informatör vid den astronomiska föreningen Ursa.
Senast norrsken syntes i södra Finland var i början av 2000-talet.