Det finns många företagsideér i Vasaregionen, men osäkerhet gör att en hel del inte förverkligas. I år har det hittills kommit in tio procent fler företagsidéer än samma tid i fjol, men ändå är antalet startade företag färre än tidigare år.
Linda Österåker är en av dem som har vågat ta steget och starta eget företag. Hennes företag ska ge Reikibehandlingar och sälja fototavlor i Replot.
- Jag har funderat på att bli företagare i ganska många år, men man tvekar och funderar hur man ska göra, säger Linda Österåker.
Det som har fått Österåker att tveka om hon ska starta företag eller inte var osäkerheten.
- Man har ju ingen inkomst den första tiden och det krävs mycket arbete. Man ska veta vad man vill, säger Österåker. Å andra sidan ser Österåker fram emot att få jobba med det hon tycker om.
Också Maria Nabb håller på att starta upp sitt nya företag. Hon ska sälja kläder och vitaminer. Hon tycker det har varit svårt att få svar på alla frågor hon haft i samband med företagsetableringen.
- Det finns jättemånga frågor och jag upplever inte att jag har hittat något ställe dit jag kan vända mig. Det finns ju många företag och jag önskar att de hade mer tid för var och en, säger Nabb.
Tommi Virkama på Startia i Vasa träffar varje dag människor som funderar på att starta ett företag. Hans bästa råd är att be om råd.
- Ett par ögon till som ser på företagsidén kan vara en bra hjälp, säger Virkama.
Virkama säger att de 70 procent av de företag som startas nu är inom servicenäringar, 25 procent inom handel och fem procent inom tillverkning.
- Hälsovårdsbranschen är en växande bransch. Där privatiserar man och där behövs det folk, säger Virkama.
Linda Österåker hoppas hon fortfarande är företagare om fem år.
- Jag tror jag har en kundkrets som besöker mig och att jag har utväcklats konstnärligt, säger Östergård.
Virkama säger att 80 procent av företagen som har varit i kontakt med Startia när de startade finns kvar efter fem år.