Nanoq har samma situation som många andra privata muséer. Där finns värdefulla samlingar som det har lagts ned mycket arbete på.
Carola Sundqvist är amanuens vid kommunala Jakobstads muséum. På fritiden är hon sekreterare i den förening som äger och driver Nanoq.
- Det börjar med att man samlar föremål och så kommer man till en punkt då man vill visa det man samlat.
Så var det också med Pentti Kronqvist som är Nanoq-muséets grundare. Han kom i kontakt med innuiterna under sina många resor i de arktiska områdena.
- De är alltid vänliga, de gav föremål. Sen har jag samlat och köpt och fått donationer. Varför ska jag ha allt det här i mina egna lådor och hyllor? tänkte Pentti Kronqvist.
Det här var på 1980-talet. Det fanns både pengar och sponsorer. Runt Pentti Kronqvsit samlades en skara entusiaster som byggde muséet som talkoarbete. Flera hade blivit pensionärer och hade gott om tid. Det är ett arbete som fortsätter än i denna dag. Men nu är många redan över 80 år.
-Det är ju ett problem att i många föreningar är de aktiva till åren komna. Vi borde få yngre människor med, säger Carola Sundqvist, som annars menar att det är positivt att det är en förening som driver muséet. Det ger talkokraft vilket kommunala muséer inte har tillgång till.
Man har diskuterat ett närmare samarbete med det kommunala muséet. På så sätt kunde Nanoq få anställd personal.
- Det är bra att föreningen äger muséet. Det sämsta alternativet är att det tillfaller staden. Den har inga pengar att sköta det, säger Pentti Kronqvist.