Nyheten om att det sista svenskspråkiga äldreboendet i Karleby stängs fortsätter att engagera folk på webben. På det kvarvarande tvåspråkiga boendet Ventus haltar den svenskspråkiga servicen och det upprör.
Oskar: Jag kan rekommendera att ni tar en positiv inställning så får ni också service på ert eget språk. Ingen vill betjäna surpuppor!
Gäst: Skulle en finskspråkig patient också ha en "positiv inställning" om personalen inte ens bemödade sig att säga kiitos och ole hyvä?
Gäst: Våra ungdomar från svenskspråkiga/tvåspråkiga Österbotten söker sig till Vasa för vårdstudier, eftersom de får sin utbildning på sitt eget modersmål där
Görel skriver att det är en skam att de äldre inte får service på eget modersmål, oavsett vilket språk det är frågan om.
Underskriften Gäst anser att Ventus borde JO-anmälas eftersom det inte finns vårdare som kan svenska i varje skift, trots att hälften av patienterna är svenskspråkiga.
Fbor håller med. "Det är lagstadgat att alla borde få vård på sitt modersmål, finska eller svenska. Det borde gå att JO-anmäla".
Karlebysvensk skriver att svenskan fungerar bra i tvåspråkiga Karleby, men får mothugg av Robin som säger att den betjäning han fått på till exempel sjukhuset i Karleby har gått endast på finska.
Kronobys orientering kommer upp än en gång
Ganska snabbt kommer diskussionen in på den heta frågan om vart Kronoby ska orientera sig vid en eventuell kommunsammanslagning.
Sedan fyra år tillbaka ligger Kronobys social- och hälsovård under Karleby stad. För en del av de som kommenterat är det därför naturligt att Kronoby orienterar sig norrut mot Karleby. Dessutom hänvisar man också till att kommunen kulturellt och dialektalt passar bäst ihop med Karleby.
Björklund skriver att Kronoby borde söka sig dit majoritetens modersmål, svenska, fungerar bäst. Det är inte Karleby. Han/hon påpekar också att kommundelen Nedervetil eventuellt har mer gemensamt med Karleby, men att den också är den minsta kommundelen.