SFP-dominerade Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur Söfuk gick emot SFP:s partifullmäktiges beslut om att stöda en fusion mellan yrkeshögskolorna Novia och Arcada när man vid sitt styrelsemöte i onsdags beslöt avsluta fusionsförhandlingarna. Samtidigt höjs nu röster i Österbotten om att Söfuk borde utöka sin andel i Novia från nuvarande 12,5 procent.
- Det österbottniska inflytandet är inte tillräckligt stort i Novia, säger Vasapolitikern Hans Frantz (SFP).
Frågan har inte diskuterats på något plan inom Vasa stad men Frantz uppfattning är att det finns en vilja.
Förvåning och irritation
Söfuks beslut att dra sig ur fusionsförhandlingarna med Arcada går stick i stäv med SFP:s partifullmäktiges beslut att stöda fusionen. Österbotten är väl representerat i SFP:s partifullmäktige och speciellt mot den bakgrunden är man bland SFP-ledamöter i riksdagen förvånade över Söfuks beslut. I princip gick fältet emot partiledningen. Nu frågar man sig om beslutet alls var förankrat i Österbotten.
- Partifullmäktige har medlemmar från regionerna och den lokala nivån också från Österbotten, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander SFP som leder SFP:s utbildningspolitiska diskussion.
- Jag vet inte hur de har resonerat med kommunerna som är uppdragsgivarna, men det finns ju helt klart en grupp SFP-politiker som motsätter sig fusionen, säger Ulla-Maj Wideroos (SFP).
Det höjs ändå kritiska röster mot sättet på vilket fusionsfrågan behandlades på partifullmäktigemötet. Det vanliga i sådana här fall är att ärendet går på remissrunda i regionerna men något sådant hade inte skett den här gången, enligt Yle Nyheters källor. Ärendet dök upp på partifullmäktiges möte och klubbades snabbt igenom.
För drygt tre veckor sen sammankallade Vasas stadsdirektör Tomas Häyry till ett inofficiellt diskussionstillfälle om bland annat Novias framtid och efter det stod det klart att det finns ett stort missnöje med fusionsplanerna i dess nuvarande form i Österbotten.
En av de som var med på det mötet är Michael Luther (SFP)
- Det är helt klart ett regionpolitiskt beslut, men yrkeshögskollagstiftningen handlar om regionpolitik - yrkeshögskolan ska utbilda för näringslivet i regionen och därför är det helt naturligt att politiska beslutsfattare här i regionen ska slåss för Österbotten, säger Luther.