Flyktingar och deras barn styrs till olika språkutbildningar i Jakobstad. Kvotflyktingar hamnar i en svensk skola, i praktiken i Lagmans skola, och de asylsökande i Itälä skola på finska.
Skoldirektör Jan Levander motiverar den här uppdelningen med att det är regionen, inte enbart Jakobstad, som årligen tar emot cirka 50 kvotflyktingar och eftersom landsbygden är svenskspråkig är det vettigt att också Jakobstad följer de övriga kommunerna i den här frågan säger han.
De asylsökande som har kommit till landet på egen hand är placerade i Oravais flyktingförläggnings filial i Jakobstad. De väljer själva finska som undervisningsspråk i de flesta fall och slussas därför till det finska skolväsendet och inleder sin skolgång med förberedande språkstudier i Itälä skola.
Förra läsåret flyttade många av de kvotflyktingar som fått en kommunplats i kommunerna runt Jakobstad hastigt in till staden och det här ledde till kapacitetsproblem i Lagmans skola.
Den förberedande undervisningen i svenska för Larsmos, Pedersöres och Nykarlebys kvotflyktingar ordnas nu gemensamt i Pedersöre och eleverna skjutsas till skolan från de olika kommunerna.
Eleverna måste nu gå den förberedande undervisningen, 1000 timmar, i Pedersöre även om föräldrarna flyttat in till Jakobstad.