Undervisningsrådet emeritus Erik Geber förnekar att han vädrar fördomar i rapporten om svenskspråkiga elevers resultat i studentexamen.
- Jag håller inte med om att det är fråga om fördomar utan rapporten bygger nog på ett intryck man får när man ser på prestationerna och var de förekommer. Men det är klart att man kan formulera saker olika.
- Jag förstår kritiken eftersom de här frågorna har varit känsliga, särskilt just i Sibbotrakten, men kanske inte längre i Nykarleby och Härmä. Och jag har också skrivit att motsättningarna har försvunnit, säger Geber.
- Att jag använde formuleringar som vilt sinnelag i Härmä var för att ge lite liv åt texten, det var inte för att pricka någon. De som känner till den här miljön vet ju att det har förekommit och att det till och med ännu kan göra det. De som har besökt trakten känner nog till skillnaderna. Det är klart att man kunde göra en sociologisk undersökning men åtminstone är de historiska fakta. Formuleringar kan man alltid diskutera.
- Uppgifterna om skillnaderna i modersmålsbetygen bygger på fakta, säger Geber. Det är faktiskt så att man i modersmålsresultaten ser om eleverna är intresserade av att läsa litteratur och tolka den.
- Med Sibbo så är det nog så att de som flyttar till trakten har en lägre bildningsnivå, säger Geber. Han tycker inte att formuleringen om bristande kulturarv är så farlig.
- Jag tycker att det skiner igenom, men man kunde ha formulerat sig försiktigare, säger Geber.
Beställaren, Svenska kulturfonden har inte haft synpunkter på formuleringarna i rapporten säger Geber.