
Nu får man information om Big Bang och vårt eget solsystem direkt i telefonen. Meteorian på Söderfjärden och Matts Andersén vill gärna föra ut vetenskapen till ungdomarna.
Man kallar det för en digiresa och konceptet är väldigt enkelt. Kom till Söderfjärden, scanna av en kod med din telefon eller din pekplatta och du får information om bland annat universums uppkomst, dinosauriernas öde och vårt eget solsystem.
- Vi har ju redan från förr haft en rent fysisk tidslinje här som representeras av en bom med skyltar längs med. Men nu får man ytterligare information till telefonen, säger Matts Andersén från Sundom bygdeförening.
Vår korta tid på planeten
Skalan på bomen är en centimeter = en miljon år. Längst ut på bomen finns en smal glasskiva på ynka två millimeter. Den representerar de cirka 200 000 år som den moderna människan har huserat på vår planet.
- Så vi kan känna oss ganska små, säger Andersén.
Populariserar vetenskapen
Vi lever i förunderliga tider, man kan tycka att vetenskapen borde vinna allt mer terräng. Men samtidigt finns det folk som säger att jorden är platt och att klimatförändringen bara är ett påhitt.
Ser du att ni gör en vetenskaplig gärning här?
- Vi försöker popularisera det man vet om Söderfjärdens långt över 500 miljoner år gamla historia och om vår planet.
Utställningar i nya byggnader
Som ett led i det har man slagit upp ett par nya byggnader intill Meteorians besökcenter. Det ska bli föreläsningar och utställningar med kraterstenar och meteoriter från hela världen.
- Vi har löften om donationer från olika håll.
Byggnaderna kommer också att möjliggöra verksamhet året runt. Det är inte möjligt i dagsläget eftersom besökscentret inte är uppvärmt.
Fler besökare
Söderfjärden finns omnämnt som ett besöksmål i samband med att Finland firar hundra år. Andersén hoppas givetvis att det ska bidra till att öka antalet besökare.
Men visst finns det besökare redan nu. Så sent som för någon dag sen dök det upp folk från Quebec i Kanada som hade hört om Söderfjärden och ville ta sig en titt.
Ovanlig fågel fick fart på fågelskådarna
Något annat som Söderfjärden är känt för är sina fåglar. Tranor och svanar.
För några dagar sen gjorde ett 40-tal fjällpipare ett kort besök. En art som är på väg till Lappland för att häcka.
Mer ovanligt var att man i söndags skymtade en svartpannad törnskata.
- Då blev det liv bland fågelskådarna. Den hör egentligen hemma nära Svarta havet. Så det var en riktig raritet, säger Andersén.