Vården för personer som har blivit beroende av spel ska bli bättre. Ett projekt där både Karleby och Vasa deltar ska hjälpa både de som spelar och deras anhöriga. Det är ofta unga män som blir spelberoende.
- De här spelsajterna är väldigt tilltalande, väl uppbyggda och planerade så att man ska vilja spela. Det är en hel livsstil som man gör reklam för, att man enkelt kan vinna pengar, säger socialterapeut Maria Wiik-Kortell på A-kliniken i Karleby.
Vården som i dag erbjuds är splittrad och många vill ogärna komma till A-kliniken för att få hjälp. Inom ramen för projektet ska man nu ta reda på vilken hjälp som behövs och hur den ska se ut.
- Det är svårt att säga hur stort problem spelberoendet är här i nejden. För de yngre handlar det oftast om spel på nätet, medan de äldre spelar på spelautomater, säger Wiik-Kortell som sitter med i arbetsgruppen för projektet.
Projektet handlar också om att utbilda personal inom social- och hälsovården till att känna igen spelberoende och våga ställa frågor om ämnet. En viktig del är att också de anhöriga ska få hjälp. Det här eftersom spelberoende ofta hör ihop med lögner, snabblån och obetalda räkningar.
- Det är jättejobbigt för de anhöriga. Det kan hända att de inte ens vet att de har obetalda räkningar och är på gränsen att bli vräkta, säger Wiik-Kortell. Hon hoppas det ska bli lättare för beroende att söka hjälp, och att de själva eller anhöriga ska söka hjälp tidigare.
Projektet ägs av Karleby stad men flera samarbetsparter ingår i arbetet, bland annat Vasa stad. Projektet finansieras av Institutet för hälsa och välfärd och pågår till 2015. Det nya beroendecentret Porten som öppnas i Karleby i höst kommer att också ta emot personer med spelberoende.