På lördagen hade pjäsen En handelsresandes död premiär på Wasa teater. Det är en sevärd föreställning om ett aktuellt tema. Även om pjäsen hade urpremiär på Broadway 1949 är den kanske ännu mer aktuell i dag.
Willy Loman kommer hem från jobbet en dag och är totalt utmattad och utbränd. Han har jobbat hela sitt liv för att uppnå en status, bli någonting, tjäna pengar och bli lycklig. Men all hans strävan efter att bli någonting i andras ögon har brutit ner honom själv totalt.
På ett genomtänkt och fyndigt sätt kastas man sedan mellan dåtid till nutid medan historien om familjen Loman nystas upp på Wasa teaters scen.
I familjen finns, förutom pappan Willy, den stöttande frun Linda och de vuxna sönerna Biff och Happy. Pappan gör allt för att sönerna också ska bli någonting. Speciellt den äldre sonen Biff är pappan fast besluten om att han kan bli något stort. Till vilket pris som helst.
I pappans kamp om att sonen Biff ska bli någonting uppstår det många gräl eftersom pappan vill forma Biff till någonting som han inte är. Grälem är många i En handelsresandes död. Ibland blir det nästan snudd på överdriven hysteri då allt orsakar gräl i familjen. Men det görs ändå på ett mycket trovärdigt sätt genom skådespelarnas prestationer.
Erik Kiviniemim gör en fantastisk prestation som den utbrända Willy Loman. Det är tvära kast i rollen från att vara sprudlande glad och nästan euforisk, till att i nästa sekund vara ursinnig eller med darrande röst vara alldeles gråtmild. Per Ehrström och Markus Lytts som spelar sönerna gör båda väldigt trovärdiga rollprestationer. Alla skådespelare gör rolltolkningarna på ett sätt som bidrar till en väldigt proffsig och sevärd föreställning. En föreställning som handlar om kampen att hela tiden vara lyckad, framgångsrik och populär, att inte få visa sig svag eller misslyckad och vad det i slutändan kan driva en människa till.
- Det var en verkligt bra pjäs. Det var som att sitta mitt i en 3D film. Det var så verkligt, säger åskådaren Erik Lindgård.